onsdag 19 maj 2021

Blåsig onsdag

Christophe – eller fuktkillen som vi också kallar honom eftersom han även är specialist på fuktproblem – har primat garagegolvet två gånger och i morgon ska det målas. Bilen gick igenom besiktningen utan problem – hurra för det.

Vi fick strama åt förtöjningarna i morse eftersom det blåser styv kuling från nordväst. När vi åkte tillbaka vid lunch för att kolla till båten på nytt hade hamngubbarna stramat åt tamparna ytterligare. Jag tackade och stod sedan och småpratade med dem. Den äldsta, åttioplus, blev jag kompis med när vi satt och väntade på vår tur hos sjukgymnasten. Han visade mig sitt knä och jag visade honom min fot. Varje gång han ser mig drar han därför upp byxbenet och berättar om hur det går med ärret som blev efter att han opererade knät som skadades när hans båt skulle tas upp i höstas.

De andra gubbarna har läst om mig i tidningen och vet därför att jag bor heltid i Cerbère, vilket gillas. Och att T är svensk vet de också numera. Eller om det är dansk/holländare/tysk eller annat utländskt ... Det är inte så noga.

Bästa sättet att få folket här att förstå var man bor är att berätta vem man är granne med. Och bor man mitt emot gamle E:s lilla vinodling och dessutom i huset bredvid det som lokalreportern, tillika medlem i hamnstyrelsen, håller på att bygga, kan alla relatera till var vårt hus ligger. Fast gubbarna föredrar att hålla sig till byns gamla delar framför att promenera omkring på Vikingakullen där de äldsta husen bara är typ trettio-fyrtio år gamla.

Man får sig många berättelser till livs när man hänger med hamngubbarna. Som den jag hörde när vi sjösatte båten i går; om den stora fina katalanska ekan som stormen Justine – eller om det var Hortense – svepte med sig i vintras när den stod uppställd på sin trailer på kajen. Båten bröts mitt itu, motorn förstördes och trailern sjönk. En blå boj markerar var trailern ligger, i väntan på att fiskas upp. Det är därför som flytbryggorna i hamnen tas upp varje höst och inte läggs i igen förrän i maj – vinterstormarna här är inte att leka med.

Bilderna är från promenaden vi tog ovanför Collioure under tiden som bilen blev besiktigad.


Inga kommentarer: