torsdag 17 juni 2021

Le bac-tider = viktiga tider i Frankrike

Det råder tentatider för Frankrikes gymnasieelever – Le bac (en förkortning av baccalauréat). Idag är det skriftliga sluttentor i franska och filosofi. Sedan, 21 juni - 2 juli, är det dags för tre muntliga förhör: franska, filosofi och Le Grand Oral (den stora muntan).

Den skriftliga franskatentan som äger rum i eftermiddag tar upp ämnen som litteraturkunskap, förmåga till reflextion och textanalyser samt textredigering.
Muntan består av två delar: högläsning, textförståelse och grammatik samt en personlig presentation av ett valfritt litterärt verk.

När det gäller filosofi ska studenten kunna problematisera, argumentera samt använda exempel och referenser. Eftersom filosofitentan (den skriftliga) ägde rum i förmiddags är frågorna kända:

- Är att diskutera detsamma som att ge upp våldet?
- Slipper den omedvetna undan från all form av kunskap?
- Är vi ansvariga för framtiden?
- Textanalys av ett avsnitt ur verket De la Division du Travail Social (Från avdelningen för socialt arbete) av Émile Durkheim.
- Är det alltid fel att inte följa lagen?
- Innebär att veta att aldrig tro?
- Frigör tekniken oss från naturen?

Slutligen måste man på Le Grand Oral kunna svara på en specifik fråga om ens specialinrikting, föra ett resonemang med juryn samt presentera ett specialarbete man gjort.

Le Bac är viktiga saker i Frankrike och kommande veckor blir därför stressiga för såväl studenterna som deras familjer. Omtentorna är i september men vem vill ägna sommren åt att plugga ikapp?

Inga kommentarer: