fredag 3 december 2021

Franskt bröd

Sugen på ett gott matbröd i helgen? Med fransk touch, knaprig skorpa och luftigt innanmäte? Med bara 4 ingredienser och som dessutom inte behöver knådas? Gör så här:

- Mät upp i en bunke 360 g av vetemjölsslattarna du har i skafferiet (jag hade 4 olika typer visade det sig!), strö över torrjäst för bröd (jag tog 3/4 tsk av fransk torrjäst), blanda med en träsked och vänta 10 minuter innan du därefter tillsätter fingervarmt vatten och oraffinerat salt. Blanda degen med trädskeden tills det blivit en fuktig och kladdig bulle. Olika mjöler suger upp olika mycket vatten så du kanske får justera mängden mjöl/vatten något. Blir det mer mjöl bör du öka på mängden torrjäst några krydmått.

Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa i rumstemperatur över natten (ca 12 timmar).

Nästa morgon stoppar du in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och vrider upp värmen till 250 grader. Låt det gå ca 30 minuter innan du tar ut grytan för att lägga i degen.

Häll ner degen från bunken på ett lätt mjölat bakplåtspapper. Nyp till degen lite och strö över mjöl innan du lyfter upp den med hjälp av bakplåtspapperet och lägger ner hela alltet i den heta grytan. På med locket igen och skjuts tillbaka in i ugnen. Vrid ner värmen till 230 grader och grädda i typ 35-40 minuter. Ta av locket och grädda vidare i 10-15 minuter.

Låt brödet svalna på ett galler och vänta ett par timmar innan du skär upp det.

Voilà! 

P.S. Detta är inget bröd som ska sparas så ät upp det på en dag! Maken och jag smällde i oss hälften på lunchen ...

Inga kommentarer: