måndag 6 december 2021

Sedan sist

T och jag tog vår tredje covidspruta i torsdags och ingen av oss fick andra känningar än lite ömhet i armen. Nu kan vi fira jul med pappa och även gå på föreningen Nimros (för nordbor i Roussillon) galleribesök och jullunch i Collioure senare i veckan.

Dexter är också uppdaterad på vaccinfronten. Han fick dessutom en dos mot kennelhosta eftersom han ska få vara på hundpensionat medan vi är på julunchen. Det ligger mitt bland vinodlingar, drivs av ett trevligt ungt par, har gott om utrymme för hundarna och även stora hundkojor som de kan gå in i. Flera promenader om dagen ingår. Vi var där på studiebesök i går och Dexter älskade det! Bra att ha en backup utifall vi ska vara borta en halvdag eller längre och han av olika anledningr inte kan följa med. Grannarna har erbjudit sig att vara hundvakt men det är bra social träning för Dexter att ungås med andra hundar.

I lördags kom E och E över på middag. Jag hade lagat en kycklinggryta i min nya Le Creuset och gjort en citron- och polentakaka till efterrätt som jag serverade med hallon och en liten klick vispgrädde. Och så hade jag bakat ett surdegsbröd för första gången! Det blev ett formbröd eftersom degen var så kladdig att det inte gick att forma den. Men det smakade gott, var lagom surt och hade en lång eftersmak. Nästa gång ska jag ha öka på vetemjölet och minska rågmjölet, inte vara rädd för att överjäsa det och framför allt dra ner på mängden vatten. Franska mjöler är mindre törstiga än svenska, visade det sig. Häftigt ändå att det går att baka bröd helt utan köpejäst! Till skillnad från jästbröd blir jag inte uppsvälld i magen av surdeg.

2 kommentarer:

Maggan sa...

Mysigt med jullunch med Nimros. Du får hälsa Ulf och Annica från Maggan i Laxå!

Annika Estassy sa...

Det ska jag!