fredag 25 februari 2022

Krigslogik

T frågade mig för ett par veckor sedan om jag trodde att Ryssland skulle anfalla Ukraina. Jag svarade att jag var helt övertygad om det, det var ju bara att lyssna på vad diktatorn Putin sa. I går hände det – Ryssland besköt och invaderade Ukraina.

Utifrån vårt icke-maktgalna perspektiv vore det förstås vansinne att anfalla ett fredligt land men inte utifrån Putins. För honom är det helt logiskt att göra det, precis som det varit för många andra diktatorer före honom. Och eftersom ingen inom EU eller NATO vill ha ett tredje världskrig eller införa ekonomiska sanktioner som drabbar den egna ekonomin alltför hårt, blir Ukraina tvunget att kämpa ensamt. Hur det kommera att sluta? Inte bra för Ukraina är jag rädd för.

2 kommentarer:

Karin sa...

Två intressanta radioprogram på Sveriges Radios P1 idag, som belyser bakgrunden till Putins agerande, dels Vetenskapsradion historia och tolkningar och misstolkningar av historia och kulturarv och en repris av Människor och tro, där religionens roll tas upp och inte minst den ortodoxa patriarken Kirills viktiga roll i kretsen kring Putin.

Annika Estassy sa...

Tack för tipset, Karin!