fredag 5 augusti 2022

Fullfart på augusti

T är hemma igen och resan gick bra även om det, pga allmänt kaos på tågstationen i Barcelona, dröjde till midnatt innan han kom fram till Figueres dit Dexter och jag åkt för att hämta honom. Vänner hade uppmanat mig att köra försiktigt vid gränsen eftersom många migranter försöker ta sig över den nattetid. Och mycket riktigt var jag nära att krocka med två av dem när de plötsligt hoppade ner på den smala vägen från en av bergsstigarna. Migranterna som kommer till vårt departement i tusental varje år, är undantagslöst papperslösa unga män från nordafrika som lurats att tro att de ska hitta arbete i Frankrike. Men det slutar oftast med svartjobb och kriminalitet. En sorglig och hopplös utveckling som skapar spänningar i regionen och som delvis förklarar Marine Le Pens och hennes partis framgångar i de senaste valen.

Fortfarande inget regn men i går hade vi det lika fuktigt som i tropikerna – 80 %! Det är en imponerande syn när dimbanken rullar in från havet och utsikten försvinner.

Idag börjar årets stora begivenhet i byn – la fête de la Saint-Sauveur. En helg med uppträdanden, utställningar, musik, dans, marknad, tivoli och fyrverkerier utlovas. Fast i kväll ska vi och vännerna G & V till vinproducenten Berta-Maillol i Banyuls för att lyssna på musik. Och nästa vecka kommer min halvbror G och hans sambo V och stannar ett par dagar. Det är full fart på augusti!

Inga kommentarer: