måndag 30 januari 2023

Cystinuri

Alltid är det något ... 

Dexter är sjuk. Jag lade märke redan för några dagar sedan att han tog längre tid på sig än vanligt när han skulle kissa och tänkte att det var en ny prostatit på gång. Jag höll därför koll efter blod i urinen men det fanns inget.

Igår söndag kunde han knappt kissa alls. Han kämpade men det kom bara ut droppar och han ville varken äta eller dricka. Så jag ringde den söndagsöppna kliniken 2,5 mil härifrån och de sa till mig att komma in akut – blockerade urinvägar är inte att leka med.

Veterinären tog prover och gjorde ultraljud som visade att Dexter har cystinuri, dvs cystinkristaller (det finns flera olika slags krisaller/stenar som hundar kan drabbas av) i urinröret. Det är en genetisk sjukdom som inte går att bota och det slags kristaller han har kan heller inte medicineras bort. De måste antingen kissas ut eller opereras bort. Därefter är det specialfoder livet ut som gäller, foder som hindrar bildandet av nya kristaller. Om inte det hjälper och kristallerna återkommer måste han troligen kastreras och en fistel opereras in.

Men vi tar en sak i taget, som hans ordinarie veterinär som vi var till idag sa. Han röntgade Dexter för att se om kristallerna hunnit bildat några stenar men det hade de inte. Skönt! Dexter äter nu medicin som stimulerar blåsan och vi håller tummarna för att han slipper operation. 

Inga kommentarer: