måndag 30 oktober 2023

Omskrivningar och ännu en fullmåne

Att redigera ett manus kan innebära allt från lite pet här och där till rejäla omskrivningar. Jag jobbar med det senare just nu.

I detta skede av manusarbetet funderar jag mycket på  val och drivkrafter. Väljer mina karaktärer utifrån det som är bäst för dem eller utifrån det de tror är deras bästa? Och vad händer om det som är bäst för dem står i konflikt med det som är bäst för en annan karaktär? Är det de vill detsamma som det de behöver och vilka blir konsekvenserna om så inte är fallet?

Ovanstående frågor är avgörande för själva intrigen för inget av det som sker i en berättelse gör det av en slump. Det ska alltid finnas en logik i att det blir som det blir.

I kapitlet jag redigerade i helgen upptäckte både jag och min karaktär att det vi trott var hennes fria vilja inte alls var det. Det blev en aha-upplevelse för oss båda men det ställde också till det för intrigen. Jag fick tänka länge och skriva om mycket men lyckades lösa upp alla knutarna till slut.

Nu är det måndag. Igen. Varken Dexter eller jag har hunnit vänja oss vid att sommartiden byttes tillbaka till normaltid igår natt, och det var bara vi, månen och stjärnorna uppe när vi tog dagens första promenad.

Bilden är från lördagens fina fullmåne och ljuspricken snett till vänster nedanför den är Jupiter. De står nära varandra just nu.

1 kommentar:

Åsa Hellberg sa...

Heja redigering!
och MÅNEN, wow, vad fint!