måndag 27 november 2023

Klar med storredigeringen!

En roman genomgår många faser innan den är klar för tryck. Först ska ett råmanus skrivas, läsas igenom och grovredigeras innan det skickas in till förläggaren. Därefter läser förläggaren berättelsen och återkommer med synpunkter. Arbetet som följer efter det kallar jag för storredigeringen och det är vad jag ägnat hösten åt att göra. Jag skrev för två veckor sedan att jag "bara" behövde läsa igenom manuset en sista gång innan jag var klar och det är precis vad jag gjort. Men inte bara. Jag har arbetat med texten också, med orden, rytmen och gestaltningen. Jag upptäckte övertydligheter som nu är borta.

Förläggaren har fått manuset i retur och under tiden som jag väntar på kommentarerna ska jag passa på att städa samt göra roliga saker med T. Åka på utflykter till exempel och äta lunch på trevliga ställen. Och så ska jag städa.