fredag 14 juni 2024

Kulturkrockar

Vädret har varit lite ostadigt på sistone men jag njuter likafullt. Gråväder flera dagar i sträck förekommer i stort sett aldrig här. Däremot växlar vädret snabbt. Så en vacker morgon som den på bilden kan på eftermiddagen förvandlas till åskskurar eller dimma.

Mina grannar ryser när jag berättar om det svenska klimatet och förstår inte hur man kan välja att bosätta sig i ett land med så långa och mörka vintrar. Well, allt har sin charm. Och i facebookgruppen för fransmän i Sverige är det tydligt att inte många flyttar, eller drömmer om att flytta, till Sverige på grund av vädret. Eller på grund av maten som majoriteten av gruppens medlemmar tycker är tråkig och smaklös. Snarare är det trots vädret och maten som de flyttar. Det som lockar fransmännen är naturen, friheten, personalpolitiken, föräldraledigheten, synen på barnuppfostran samt ett snällare samhällsklimat även om gängkriminaliteten skrämmer en del. Dock tycker fransmännen att det är svårt att komma svenskarna inpå livet. De uppfattas som snälla och vänliga men reserverade och ospontana. Jag ska se om jag hittar några fransmän i Linköping som behöver hjälp med att förstå sig på svenskar ...

Talade med vår brevbärare idag eftersom jag väntar på ett rekommenderat brev som jag inte tror kommer att hinna fram innan vi flyttar. Brevet innehåller bilens registreringsbevis och är därför viktigt. Fördelen med att bo i en liten by är att alla känner alla. Så brevbäraren föreslog att hon skulle ringa mig när brevet kom och kontrollera om det kunde läggas i vår grannes brevlåda istället. Så kunde grannen skicka det vidare till Sverige sedan. Precis så där enkelt borde livet alltid vara. För att inte tala om fransk byråkrati.

Inga kommentarer: