torsdag 5 mars 2009

Förvirrat av Maciej Zaremba

Maciej Zaremba fortsätter i dagens DN sin artikelserie om integration. I Vilse i mångfalden undrar Zaremba om svenskarnas ambivalens när det gäller vår egen identitet, samt vår benägenhet att klumpa ihop alla invandrade till en enda homogen grupp, gynnar rasistiska strömningar. Jag tror i varje fall att det är detta som är andemeningen i hans artikel men jag är inte säker. Lika arg och frustrerad som hans förra text gjorde mig, lika förvirrad känner jag mig nu. Zarembas artikel känns helt enkelt ofokuserad och med för många stickspår – vad menar han?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Säger inte Zaremba helt enkelt att om han hette Svensson så skulle han inte komma undan med det sanningssägande han nu kan roa sig (och oroa oss) med?

Busse Källing

Annika Estassy sa...

Jo, det gör han, påpekar att en svensk som t.ex. säger att det även finns rasism mellan invandrargrupperna riskerar att anklagas för just rasism. Du har nog rätt, svårare än så är det inte. Men jag tycker ändå att artikeln spretar, att det saknas någonting i den. Får fundera vidare! :-)

Anonym sa...

Håller med dig! Jag blir jätteförvirrad av artikeln. Konstigt att en artikel i DN inte är mer strukturerad.

LP sa...

Vad är problemet?

Zaremba skriver inte en avhandling. Han försöker skriva på ett underhållande och berättande sätt om ett allvarligt ämne. Jag tycker han ror iland det ganska bra. Det är få som lyckas med det idag.

Tyvärr är han ganska försiktig och går som katten kring het gröt. Men vad hade man väntat av en man med så mycket att förlora. Det är ju som han själv skriver:

"Vill det sig illa kan man bli kallad r-ordet."

Så är det i Sverige idag. Så är det inte i många andra länder. I det avseendet är vi unikt korkade och nivån på debatten är infantil.

Anonym sa...

Ojojoj era stackare, är inte artikeln tydlig nog om vad som är "rätt" att tycka?

Anonym sa...

Kanske inte vad som är rätt att tycka utan snarare om vår rädsla för att tycka och det är illa nog.

Anonym sa...

Väldigt bra och viktig artikel som kan föra oss bort från det konstiga vi och dom tänkandet.
Rickard

Annika Estassy sa...

Precis, det har aldrig kommit någonting gott ur vi och dem mentaliteten!