måndag 2 mars 2009

Marie Curie – min idol!

Eftersom de flesta inte vet vem Marie Curie är kommer här lite folkbildning!
Nobelpristagare i fysik 1903 tillsammans med Henri Becquerel och sin make Pierre Curie för arbetet om radioaktivitet. Nobelprisvinnare – igen – 1911 men i kemi denna gång för upptäckten av grundämnena radium och polonium. Hon fick grundämnet curium (Cm) och måttenheten Curie (Ci) uppkallade efter sig.

Som liten flicka såg jag en dramadokumentär om henne på fransk tv och hon har sedan dess varit min idol. Att jag sedan är totalt hopplöst obegåvad när det gäller fysik och kemi spelar ingen roll!

2 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Det är så viktigt med förebilder som drivs av längtan efter kunskap och passion.

Annika Estassy sa...

Verkligen! En annan, nu levande, förebild för mig är Dorotea Bromberg. Inte för att jag vet någonting om henne mer än den bild massmedia förmedlat, men hon verkar ha passion som drivkraft...