måndag 25 maj 2009

Hora eller madonna?

Jag läser om Melissa, en ung flicka som blev så svårt förtryck av sina föräldrar att hon till slut rymde hemifrån. Melissa har ändå haft tur, mitt i eländet. Tack vare en skolkurator som såg hur dåligt Melissa mådde, och tack vare mer moderata släktingar kunde Melissa till slut börja leva ett fritt liv och försonas med sina föräldrar. De själsliga ärren kommer dock aldrig att försvinna.
Melissas släkt har sin rötter i mellanöstern och jag tänkte direkt när jag började läsa artikeln att nej, nu kommer alla islamofober att få vatten på sin kvarn, demonisera muslimer och köra med sin sedvanliga skräckpropaganda. Det var därför oerhört befriande att sedan läsa att Melissas familj är kristen, inte muslim. Islamologen Jan Hjärpe påpekar mycket riktigt att även om de flesta unga kvinnor i Sverige som utsätts för hedersförtryck har muslimska föräldrar, handlar det lika mycket om tradition som om religion. I samhällen där man håller hårt på traditionerna vaktar man även över kvinnans sexualitet. Då spelar det enligt Hjärpe ingen roll om familjerna är kristna, judar, kopter, ortodoxa, muslimer eller icke religiösa. Tankesättet är sig likt.
Synen på kvinnan som antingen hora eller madonna är ju inget nytt och finns kvar även bland ”äkta” svenskar. Det är bara att gå till en skolgård och lyssna på vad barnen ropar efter lite mer försigkomna flickor. Var har de fått den kvinnosynen ifrån?

4 kommentarer:

Anonym sa...

oj vad jag välkomnar denna diskussion/debatt, enormt intressant ämne. Precis som du frågar så hur kommer det sig att den kvinnosyn som visar sig redan på skolgården finns, hur lyckas man uppfostra barn att vara mer respektfulla mot varandra och hur får man tjejerna att faktiskt säga ifrån samt att inte bygga på genom att själva vara "ryktesspridare" och fördömande mot varandra???
Tyvärr så tror jag att slaget redan är förlorat och att samhället vi lever i kommer endast utvecklas till det sämre :-(
men säg gärna att jag har fel.
// Johan

Annika Estassy sa...

Ja, det är för sorgligt att vi inte kommit längre. Men lite bättre har det väl ändå blivit så jag väljer att tro att det går åt rätt håll - långsamt dock. Att lära tjejerna att stötta varandra är jätte viktigt. För det är som du säger - tjejerna är ofta värst mot varandra. Skolan och föräldrarna har en viktig uppgift där, att diskutera och reflektera. Jag vet inte om du har fel men jag hoppas det förstås.

Saladin sa...

Jag skulle tillägga att det finns en likvärdig manssyn som lång ifrån får uppmärksamhet med samma preferenser som kvinnosynen. Det finns en manlig motsvarighet till "madonna eller hora", men tyvärr är den så inkörd att få reagerar på det.

Annika Estassy sa...

Manssynen och vad som formar pojkar ska absolut inte glömmas bort och borde debateras mer. Om du inte redan gjort det - läs "Med uppenbar känsla för stil" av Stephan Mendel-Enk!