onsdag 27 maj 2009

Skönt att Westlings sjukdom inte är ärftlig...

Daniel Westling har fått en ny njure vilket varit planerat länge. Det var ju bra. Fast jag undrar vad han tycker om den sista meningen i AB:s artikeln: "Sjukdomen Daniel Westling lider av är inte ärftlig". Den hade i varje fall gjort mig illa berörd. Även de övriga tidningarna hakar på. Men Hovet har tänkt på vårt bästa och vi kan nu alla pusta ut, här vankas det en tronarvinge med friska njurar...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja jösses, tänk så många barn och fattiga och vanliga medborgare i detta samhälle som inte får en njure eller fått en. Jag känner en kille som har behov av en njure just nu och han har fått gå med detta en lång tid nu, hans tillstånd försämras varje dag som går och jag måste få lida på att bara se på.

men ack vad viktigt det är att vår blivande tronavinge får en njure, först och på skattebetalarnas bekostnad.

Vilken tur, vi kan alla pusta ut.

Dr Berg sa...

Daniel fick en njure eftersom hans pappa valde att donera en av sina båda njurar.

Att "vanligt" folk väntar på njurar beror på att det är extremt svårt att hitta en njure som inte omedelbart skulle stötas bort av mottagarens immunsystem.

Eftersom nära anhöriga, t.ex föräldrar eller syskon, är så lika genetiskt är de de ultimata donatorerna - allt annat är flawed, men det kan gå att transplantera - även om det kräver rätt förutsättningar som sällan uppfylls. Det är därför man har ett donationsregister där man varje gång någon som valt att donera sina organ dör tittar vem som skulle kunna ta mot den personens organ.

Hade Daniels pappa inte bestämt sig för att transplantera sin EGEN njure hade Daniel fått vara utlämnad till donationsregistret och det stora lotteri det är. Det handlar INTE om pengar - hovet hade inte kunnat trixa till sig en njure åt Daniel, för det hade inte funnits någon hans kropp hade kunnat ta mot just då. Den hade kunnat komma idag, om ett år eller aldrig.

P.s jag är läkare och republikan, men jag gillar att försvara svensk sjukvård.

Sköterskan sa...

Anonyms inlägg var inte särskilt smart må jag säga. Tycker du att Daniel Westlings pappa skulle ha donerat sin njure till någon annan istället, eller vad är din poäng?

Herta sa...

Men vilken kommentar sign anonym gav. En organdonation är en otrolig kärlekshandling. Den har inte med ekonomi att göra. Att få en njure från en levande givare är en gåva som är tänkt för en speciell person från en annan person. En njure från en avliden är något annat. Det är något som alla som inte kan få ett organ från en levande givare får vänta på.

Detta har inte med ekonomi att göra.

Annika Estassy sa...

Anonym hade nog inte tänkt riktigt färdigt där gissar jag...