fredag 29 maj 2009

Skriv för hand och lär dig stava?

Apropå folkbildning blir jag bestört när jag läser i DN att dagens gymnasieungdomar stavar som kråkor. Det är inte så att en dyslexiepidemi plötsligt drabbat Sverige utan skolan klarar helt enkelt inte av att lära våra ungdomar att stava ordentligt. Det är givetvis säkert så att det finns en rad olika anledningar till att det är på det viset, t.ex. nämns att datorernas stavningsprogram helt enkelt gör det för lätt för eleverna. De behöver aldrig fundera, skriver tokigt och datorn rättar automatiskt. Kanske att de läser för lite också…
Jag har själv sett hur dagens tonåringar stavar och även om man inte ska generalisera så är det tyvärr så att väldigt många helt enkelt inte fått de mest basala kunskaperna. Kanske dags för att återinföra handskrivna texter där man tvingas att slå upp ord vars stavning man är osäker på? Eller är det ett för reaktionärt förslag?

7 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Jag tror att det bästa sättet att lära sig stava är att läsa mycket - ja läsning av litteratur på schemat tror jag på många sätt är alldeles livsviktigt. bara en sådan sak som att man tränar förmågan att sätta sig in i andras liv , tankar och känslor.

Annika Estassy sa...

När jag var barn i Frankrike fick jag alltid höra hur himla dålig jag var på att stava och ändå var jag en bokmal som dessutom älskade att skriva egna berättelser. Min farbror var dyslektiker och det sas att jag var det också (även om man nog inte visste så mycket om dyslexi på den tiden). Så kom jag till Sverige, lärde mig språket och skrev snart helt felfritt (utom slarvfel då...). Visst är det märkligt? Min egen teori är att det tar längre tid att lära sig skriva felfri franska eftersom det är mer grammatik att hålla reda på. Sen kanske den franska pedagogiken inte var den bästa.
Du har helt rätt - läsning är livsviktigt! Författarbesök i skolorna likaså.

Anonym sa...

Författarbesök i skolorna samt läsning absolut, men vi kanske ska ställa oss frågan, behöver vi kunna stava så bra i framtiden?? I vilka sammanhang så kommer det inte att finnas rättstavningsprogram och annan programvara som ser till att allt blir korrekt?
Johan

Annika Estassy sa...

Visst kommer rättstavningsprogrammen att ta över allt mer men handskrivet kommer inte att försvinna för det. Om då alla stavar precis som de vill kommer vi slutligen att övergå till någon sorts individuell fonetisk skrift. Det vore faktiskt väldigt opraktiskt om inte annat! Jag tror dessutom att läsandet skulle försvåras betydligt (vi ser ju redan idag att barn som stavar dåligt också har svårt med läsningen) eftersom den ordbild vi har i huvudet inte skulle stämma överrens med den på sidan. Och tänk när man ska lära sig ett främmande språk...
Nej, det enda raka är att lära ungarna att stava!

Anonym sa...

men håll med om att det vore lite roligt med individuell "fontetsik" skrift :)

Annika Estassy sa...

:D

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

På den tiden när jag fick brev från franska killar (länge sen!) var jag häpen över hur illa de stavade - kanske det är den otroligt gammelmodiga stavningen i Frankrike som gör det extrasvårt, tänkte jag då. Bokstäver som ska skrivas men alls inte uttalas - visst pratar man då och då om stavningsreform i Frankrike, men det har väl aldrig blivit av?