lördag 6 juni 2009

Sveriges nationaldag och jag förstår inte varför vi firar att vår nuvarande regeringsform och riksdagsordning antogs av riksdagen för första gången den 6 juni 1974. Var det verkligen en händelse av så betydande historisk karaktär att det motiverade att man 1983 gjorde en nationaldag av det? Känns onekligen lite konstgjort och fjuttigt jämfört med Frankrikes 14 juli till minne av den franska revolutionen 1789, eller USAs 4th of July för att fira självständighetsförklaringen 1776, eller Norges syttende mai som innebar att Norge fick en egen grundlag 1814 och därmed en kort period av självständighet. Det är inte så konstigt att svenskarna är dåliga på att jubla åt sin egen nationaldag – det är ju inte så att man direkt känner att det som hände 1974 haft omvälvande konsekvenser för vår nation.
För mig kommer nog Midsommarafton alltid att vara det svenskaste vi har, trots att det är en högtid med hedniskt ursprung och trots att den inte ens är unik för Sverige – ett stort antal länder har ju i tusentals år firat sommarsolståndet. Fram tills vi flyttade till Sverige trodde jag faktiskt att Midsommar var dess nationaldag!
Mitt förslag är att ge oss Annandag Pingst tillbaka och göra Midsommarafton till en nationaldag istället. Då lovar jag att ni skulle få se på firande!

6 kommentarer:

Anonym sa...

håller med till 100%, ruskigt tråkig dag att fira, 1974 liksom vaddå???
Midsommarafton e så mkt bättre anledning, och som du säger, många med dig tror/trodde nog det var/är vår nationaldag :-)
Johan (sv) så du inte blandar ihop mig med ngn annan........ ;)

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Ja! Vilken bra idé! Midsommarafton en sådan underbar svensk högtidsdag klart den ska vara nationaldag. Jag vill också ha pingsten tillbaka som ledig helg. Du har så rätt!

Evas blogg sa...

Håller fullständigt med. Den svenska nationaldagen känns mer som ett krystat påfund. Nej midsommarafton det är en högtid som borde vara nationaldag istället.

Annika Estassy sa...

Vi får bilda en klubb! :)
Johan, förstod nog att det inte var du, du skulle aldrig våga! :D

Maria Björkman sa...

Det enda den 6 juni betyder för mig är bröllopsdag, fånigt nog. Det var inte alls meningen. Vi skulle gifta oss på pingstafton, som alla skulle göra förr. Pingsten var sen 1987, och pingstafton inföll 6 juni. Då hade det inte varit nationaldag så länge, så det var inte så märkvärdigt. Men sen gick det och blev helgdag till råga på allt, och nu är vi alltid lediga på vår bröllopsdag! Och alla flaggar för oss!!

Annika Estassy sa...

Där hade ni flyt och Bosse kommer inte undan - det går inte att glömma bort bröllopsdagen!