söndag 19 juli 2009

Svenska kvinnor – ett missnöjt släkte?

Det finns vissa saker jag gör som jag bara gör i stugan. Att köpa en damtidning t.ex. Ibland blir det M, ibland Tara, beroende på hur gammal jag känner mig för tillfället. Mamsen läste alltid Femina minns jag. Men Femina idag är inte vad den var för 30 år sedan. Inte så konstigt kanske, 30 år är en rätt så lång tid...
T gillar att bläddra i mina tidningar samtidigt som de tröttar ut honom – han får prestationsångest av dem, trots att han inte tillhör målgruppen. Alla dessa tips och råd om hur man ska bli en perfekt kvinna med ett perfekt liv... Igår undrade han om artiklar om kvinnor som förändrat sina liv måste vara ett ständigt återkommande inslag, och om det är det kvinnor gör – längtar efter förändring? T har en poäng. Den stora majoriteten svenska kvinnor är mätta, friska, ekonomiskt oberoende och fria att göra och tycka vad de vill. Ändå är vi tydligen inte nöjda eftersom den typen av artiklar säljer. Varför denna fixering? Jag ser inte motsvarande tendens i männens tidningar...

6 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Kanske lever många blanka tidningar just på vårt missnöje och våra drömmar i kombination? Jag minns när jag flyttat in i min nya lägenhet och köpte alla blanka heminredningstidningar för att få lite tips. Det jag fick var missnöje. Jag insåg att jag inte hade råd med det som visades, jag såg på de stora paradvåningarna med sparsmakad dyr inredning och tänkte: inte för mig. Till slut var jag bara missnöjd med min fina lägenhet och mina kära gamla möbler tills jag vaknade till en dag. Jag slutade köpa tidningarna, såg med andra ögon på vad som var viktigt att vårda i mitt hem, vad just jag älskade bortom alla trender. Nu kan jag köpa en tidning någon gång, men det är lite som att äta sockervadd, ser lockande ut men blir för mycket.

Annika Estassy sa...

Jag är likadan, ser dessa magasin som verklighetsflykt (sockervadd var en väldigt bra liknelse!) men inte som min verklighet. Du och jag köper dem sporadiskt men tänk alla dem som inte missar ett nummer. Ja, ja, alla blir vi väl saliga på vårt sätt antar jag men denna kombination av drömmar och missnöje verkar vara ett kvinnligt fenomen.

Maria Björkman sa...

Jag blir - precis som T - trött av såna tidningar. Får ryck ibland, särskilt när jag är ledig, att faktiskt köpa på mig ett par stycken och frossa. Men jag blir mätt rätt snabbt, och det tar i regel månader innan jag blir sugen igen. Självsanering, tydligen!

Pia sa...

Hmm... klok iakttagelse av T där! Prenumererar faktiskt på Tara... men är rätt less på att de tar upp samma saker hela tiden... men lite verklighetsflykt är det allt!

Cecilia N sa...

Jag prenumererade på Allt om Trädgård en gång i tiden. Men insåg att jag fick bara prestationsångest av den. Inte minsta lilla tips hade jag förverkligat innan nästa tidning dykt upp.

Sen är det väl så också att om vi inte konstant hålls missnöjda så kan man inte lura på oss än det ena än det andra som kommer att göra vårt liv såååå underbart och folk vänder sig om efter oss och vi känner oss såååå trygga.

Annika Estassy sa...

Jag undrar om männen känner samma prestationsångest när de läser "sina" tidningar eller om media rider på vårt behov av att få känna oss duktiga och dugliga?