lördag 22 augusti 2009

Liten pamflett för kulturen

Att befinna sig i stugan en grå men varm lördagsmorgon, sitta tillsammans med T i vår lilla soffa och lyssna på P2:s Önska samtidigt som jag väntar på att han ska läsa färdigt DN:s boklördag – det är inget annat än lycka.
I höst försöker sig DN på en ny helgsatsning med två olika bilagor, Boklördag och Kultursöndag. Målet för tidningen är att bli ett centrum i svenskt kulturliv, säger dess kulturchef. Härligt! säger jag, som den kulturtant jag är. Jag kommer aldrig någonsin att förstå människor som tycker att kultur är en onödig lyx. Tvärtom menar jag att så många som möjligt, helst alla, ska ha tillgång till så mycket kultur som möjligt. Jag är därför helt övertygad om att de som påstår att kulturen inte ska subventioneras, utan lyda under samma marknadsregler som vilken affärsverksamhet som helst, är helt fel ute. De som då drabbas är människor med små eller inga marginaler. Vi övriga kan fortsätta att konsumera nästan så mycket kultur vi vill. Att förvandla kulturen till en exklusiv lyxprodukt för ett fåtal måste ändå vara höjden av dumhet. När Londons teatrar sänkte priset på sina teaterbiljetter blev gensvaret enormt och en flod av nya teaterbesökare strömmade till, människor som tidigare aldrig satt sin fot på en teater. Nyfikenheten och lusten var det inget fel på och nu hade de råd också.

Tack vara tips från Eva läser jag i tidningen Kattis (som jag annars aldrig hade köpt eftersom jag p.g.a. omslaget trodde att den var ännu en i raden av dessa glättiga damtidningar) att man i Finland har någonting som heter litteraturterapi. Man menar att läsning har en inre läkande förmåga, man kan läsa sig lyckligare. Att musik också har en positiv effekt på hälsan vet vi redan. För att inte tala om körsång, vilket jag som gammal körsångare verkligen kan intyga. Ja, exempel på kulturens goda effekter på vår hälsa är många.
Tack alltså DN för denna nya helgsatsning som visar att ni tar kulturen på allvar.

4 kommentarer:

Maria Björkman sa...

Tänk om det gick att MÄTA effekterna av kulturkonsumtion! Du har ju så rätt, men så knöligt och flummigt det är att bevisa det. För allt måste ju bevisas, helst vetenskapligt. Annars är det bara antaganden...

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Det låter som livet på ditt land är så mysigt som jag trode, regnet till trots! Du har så rätt om kulturen. En av de lyckligaste perioderna i mitt liv var när vi arbetade med Enskedespelet där vi människor i alla åldrar var medskapande.

Annika Estassy sa...

Ack ack Maria, så är det ju, allt måste bevisas! Men utan kultur, ingen mänsklighet. Sen må jag vara naiv och idealist...
Ja Eva, en regndag ibland är bara mysigt. Enskedespelet låter som ett jättekul projekt, förstår att det var lycka att få sätta upp det.

Maria Björkman sa...

Annika - jag har själv inte sett den nya Boklördag, så jag vill gärna veta vad du tyckte så här med facit i hand. Jag läser några rätt kritiska kommentarer på DNs hemsida!