fredag 21 augusti 2009

Scener ur ett äktenskap

När mitt förra förhållande började knaka i fogarna tyckte en av Ingmar Bergmans söner att jag skulle skaffa mig en video av Scener ur ett äktenskap. Jag såg den aldrig när den visades som tv-serie 1973. Dels var jag för ung, dels bodde vi inte i Sverige ännu.
Det blev aldrig av att jag såg den på video heller, trots rekommendationen. Jag tar istället med mig T till Dramaten nästa månad för att se Jonas Karlsson och Livia Millhagen spela det till synes perfekta paret. Jag bestämde mig efter att en FB-kompis som i vanlig fall inte gärna går på teater (han är en riktig filmnörd istället) såg och gillade premiären igår.
Det sägs att tv-serien bidrog till att skilsmässostatistiken sköt i höjden på sin tid – tittarna fick in värsta samtalsterapin rakt in i vardagsrummet. Plötsligt ville alla tala om sina äktenskapliga problem. Det kallar jag för genomslag. Det kanske är lika bra att jag aldrig såg serien utan går till Dramaten med opåverkade ögon.

Inga kommentarer: