lördag 8 augusti 2009

Sjöfylla på nära håll

Det är lördagkväll och efter middagen tar vi båten ut till den sjökrog vi gillar bäst, KnappKarlsson på Barnens Ö. Folklig och glad stämning denna för säsongen sista musikkväll – Stefan Sundström spelar. Natten är augustiljummen, månen skiner och för första gången denna sommar behöver man inte bylsa på sig trots att det är natt. När det är dags att åka hem igen hör vi plötsligt hur folk på bryggan ropar – en båt håller på att sjunka alldeles i närheten och det ligger folk i vattnet. Vi kör snabbt ut och mycket riktigt flyter där en mindre båt nästan helt vattenfylld och två mycket berusade personer simmar omkring i mörkret. En har flytväst och en är utan. Den utan orkar inte hålla sig flytande utan sjunker under ytan flera gånger men förstår faktiskt inte själv att han är på väg att drunkna endast hundrafemtio meter från bryggan! Där ser man hur spriten fördärvar ens uppfattningsförmåga. En annan båt lyckas rädda mannen och vi bogserar den vattenfyllda ekan samt dess kapten till bryggan. Kaptenen släpper taget flera gånger och menar att han kan simma in. Det kan han inte så det gäller att lirka och få honom att acceptera att han ligger risigt till – han är ju full och kaxig. Sådana gånger är det bra att vara kvinna, vi är duktiga på att lirka... Till slut är såväl den vattenfyllda båten som passageraren och kaptenen i säkerhet och vi kan åka hem igen. Det slutade lyckligt den gången men alltför ofta gör det inte det. Att folk aldrig lär sig att det inte är speciellt smart att vara full som ett ägg när man sätter sig i en båt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

va ska man säga - idioter helt enkelt, kanske inte värda att bli räddade, men man kan ju inte låta dom ligga kvar heller. Ja tror ju inte att dom lärt sig ngt heller, d e nog lika nästa gång det krökas till :-(
// johan

Annika Estassy sa...

Du har tyvärr rätt, de lär göra om det. Det otäcka var just att se en människa på väg att drunkna utan att den överhuvudtaget förstod det. Han hade inte ens vett att drabbas av panik trots att hela han försvann under ytan flera gånger. Vi fick skrika åt honom att sträcka ut en hand vilket han knappt orkade göra, så slut var han. Läskigt.

Maria Björkman sa...

Dramatiskt värre! Ja, alkoholen är bäst i lagom mängd, så många exempel man har sett på hur den kan fördärva!