måndag 7 december 2009

Det bor en lantis i mig.

“Ska man välja en enda julkonsert, ska man välja denna” sade E till oss när vi igår stötte på henne på Rival. 

Även hon var där för att lyssna på Jul i folkton. Och visst hade hon rätt – detta var i särklass den bästa julkonserten jag hört på mycket länge; annorlunda, medryckande, underhållande och otroligt professionellt. Ale Möller, Sofia Karlsson, Lena Willemark, Lisa Rydberg, Esbjörn Hazelius, Roger Tallroth, Olle Linder – vilka musiker och artister det finns i detta land.

Vissa stycken gick rakt in i mig men så är jag en gång för alla väldigt svag för folkmusik och därmed totalt subjektiv. Jag skyller det på att halva jag har påbrå från Hälsingland.

Vi måste ha varit många lantisar i publiken för stämningen var skyhög i den helt fullsatta salongen. Anders Linder som satt närmast scenen för att heja på sonen Olle var så entusiastisk att hela bänkraden gungade. Sveriges Radio bandade konserten och på Luciadagen, i P2, får vi chansen att lyssna på hela härligheten en gång till.

6 kommentarer:

Pia sa...

Som "gammal" folkmusiker vet jag att dessa musiker är fenomenalt duktiga och förstår att det var en härlig musikalisk upplevelse.
Det vore något att gå på!

Lilla a sa...

Nästa vecka kommer bokklubben som jag är med i hem till mig. Tills dess skall jag ha kommit på fem till sex böcker att föreslå för de andra. Har du någon bok som du skulle rekommendera att vi läste?

Juliga hälsningar från
/Lilla a

Annika Estassy sa...

Hej Lilla a!
Nu vet jag inte vilken typ av böcker ni gillar i er bokklubb (tänk vad häftigt att det finns så många små bokgäng överallt!) så jag tar en blandad kompott av nytt och gammalt allteftersom titlarna ploppar upp i huvudet på mig!
Igelkottens elegans av Muriel Barbery.
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer.
Vad jag älskade av Siri Hustvedt.
Alla Bodil Malmstens loggböcker.
Öken av J.M.G. Le Clézio.
Glitterscenen av Monika Fagerholm (men man ska nog läsa Den amerikanska flickan först).

Nu ska jag gå in till din blogg och få egna tips! :)

Annika Estassy sa...

Pia, du skulle nog älska Jul i folkton!

Lilla a sa...

Tack för dina jättebra boktips. Det roliga är att vi i bokklubben redan har läst Guernseys litteratur-och potatisskalspajssällskap och Igelkottens elegans.

Boken vi läser just nu är Sorgesång av Siri Hustvedt.

...så vi verkar har ganska lika smak.

Jag kommer att sammanställa alla förslag i en tabell där jag länkar till de som har gett förslagen. Eftersom du har så många förslag kommer jag nog bara att ta med de som jag inte redan har läst.

Hoppas du får en trevlig kväll!

Kram lilla a

Annika Estassy sa...

Där ser man... :) Ska bli spännande att höra vad ni tyckte om Sorgesång som även jag läst. Ni kanske ska testa "Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande" av Xiaolu Guo, om inte annat så för omslagets skull. Fast ni har säkert läst den redan!