onsdag 30 december 2009

Troll gillar inte dagsljus

Leif Lewin, professor emeritus i staskunskap vid Uppsala universitet skriver på SvD idag att han tycker att det bästa sättet att bemöta enfrågepartier är att göra som med samtliga övriga politiska partier, dvs ställa frågor som rör hela det politiska fältet. Så går jag in i kommentarfältet som jag ibland gör och möts – som så ofta – av ett gäng mestadels hatiska synpunkter. Och samtliga är givetvis anonyma.

Det får mig att tänka på en kommentar jag läste hos en av mina bloggvänner, en kvinna som tröttnat på de onyanserade och hätska kommentarer hon fått av dessa ljusskygga troll och som därför bara skriver om snälla "tantsaker".

Och så är det ju. I skydd av anonymiteten går det att häva ur sig vad som helst. Det är lite svårare att göra det när man står i fullt dagsljus. Men troll gillar inte dagsljus, solen får dem att förstenas.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Är kanske så att de som skriver anonymt vet att skriver de vem dom är så får de genast ett gäng efter sig som är anti mot vad de skriver?! Såna gäng brukar vara mer hätska än de som vet vad de ogillar :)
Detta är min egen fundering på orsaken.
Jag skriver också detta anonymt o de är av orsaken att jag har inget konto i google (man måste ju fylla i massa om sånt när man skckar insändaren)

Ha ett gott nytt år!

Anonym sa...

Jag börjar bli lite trött på kommentarer om troll i dagsljus när SD diskuteras. Det tas upp varje gång. Det och paraleller till nazityskland.

Finns det ingen som kan ta en debatt utan dessa referenser?

Anonym sa...

Att SD är de enda som stödjer Israel samt att de har judar, invandrare och svenskar i partiet och efter en undersökning visade sig ha minst antal straffade, ja det ska vi inte prata om...

Att Centern har nazisthistoria, Vänstern hade täta kontakter med Moskva, Ohly blev ledsen när muren föll, sossarna sysslade med rasbiologi. Ja det ska vi inte heller prata om.

Det är lätt för människor som lever i fina områden och slipper komma i kontakt med "kulturberikningen" att sitta och vara politiskt korrekta...

Maria Björkman sa...

Allt det här visar ju hur komplex hela saken är. Historien går igen, vissa saker vill vi ha tillbaka, andra inte. Vissa saker känner vi igen, andra inte. Oavsett vilket, är det viktigt viktigt att vi kan vår historia, såväl mörka som ljusa delar av den!

Annika Estassy sa...

Precis Maria, vår historia är viktig.
Att kunna debattera öppet och nyanserat är också viktigt, oavsett vad det gäller. Det gör man inte genom att anonymt slänga ur sig diverse personangrepp, det må sedan gälla SD, abortfrågan, dödshjälp, skatter, bantningskurer eller försäkringskassan.

Erik sa...

Annika det verkar som du missförstått det unika med internet. Om du framställer dig med foto och presentation eller inte gör faktist ingen större skillnad. Du kommer ändå försvinna bland den stora massan. Vi har dessutom idag i Sverige ett åsiktsförtryck i vissa frågor. Konsekvenserna av massinvandringen förtigs på osmakliga sätt av massmedia. Man kan ju heller inte påstå att frågan ifall svenska folket vill bli koloniserade verkligen ställt eller överhuvudtaget nånsin öppet debatterats. Massinvandringen skulle troligen stoppas ifall alla negativa fakta presenterades öppet i media. Du pratar om att drar man ut trollen i solen så spricker de. Det är sant även om invandringspolitiken. INGA av riksdagspartierna vågar debattera detta med SD! Det är dagens sanning. Ju längre vi skjuter problemen med invandringen under mattan desto värre kommer det gå för vår nation och inte minst vår sköra demokrati. Kejsaren är naken, stoppa åsiktsförtrycket. Bojkotta svensk massmedia!

Annika Estassy sa...

Men Erik, om det ändå inte gör någon skillnad om man visar sig med namn och bild så kan man väl lika gärna göra det?

Erik sa...

Jovisst vill du framstå med namn och foto är det helt ok. Men kontentan blir ändå att på internet försvinner du i massan. Anonymitet är ju heller inget unikt för internet, när du går och röstar vart fjärde år är du också anonym! Anonymitet garanterar en livligare debatt, visst kan det förekomma en del tjuvnyp, extremister, och rena obehagligheter. Men fördelarna med ett fritt anonymt åsiktsutbyte kommer alltid överväga nackdelarna. FÖRUTOM möjligen för etablissemanget som vill behålla makten! Skulle du tex vilja ha ett totalreglerat internet där alla sidor du besöker offentliggörs? OSV

Annika Estassy sa...

Dock har jag svårt att se den typen av kommentarer som jag syftar på som åsiktsutbyte och det var liksom hela poängen med mitt inlägg. Men det är kanske som du säger - att det är priset man får betala. Synd bara att vissa skräms till tystnad av dessa troll.