fredag 22 januari 2010

Louis Vuitton och dubbelmoralen

Mona Sahlin äger en Louis Vuitton väska. Väskan råkar hamna på bild. Bilden har jag sett men jag noterade aldrig väskan som stod där på golvet. Nu vet jag att det är en Louis Vuitton eftersom Aftonbladet upplyser mig om det OCH samtidigt undrar huruvida det är rätt eller fel av Mona att visa att hon äger en så dyr väska. Ser ni dubbelmoralen här? Och AB:s Lena Mellins kommentar om det hela är bara för mycket:

Ingen missunnar Mona Sahlin en snygg väska. Men det är inte särskilt smart, kanske till och med dumt, att göra ökade klyftor till en huvudfråga och samtidigt bära en handväska från ett av världens lyxigaste varumärken.

Man kan undra vad Lena Mellin menar: 1) Mona borde strunta i att ha klassfrågor på dagordningen eftersom hon äger en dyr väska. 2) Mona borde inte visa upp väskan om hon ska prata klassfrågor. 3) Mona får gärna ha en snygg väska men den ska inte vara dyr.
Dubbelmoral.
Jag antar att Lena Mellin aldrig unnar sig någonting gott och fint, aldrig tar emot en enda dyr present eller gör en enda semesterresa som inte varje svensk har råd med. Av solidaritet – hon jobbar de facto på en (S)-tidning.
Nog är det symptomatiskt att det återigen är en kvinnas attribut som angrips (nyss var det Maud Olofsson som kritiserades)... Är det ingen som förfasar sig över vad vissa herrars mobiltelefoner kostar?

Slutligen vaknar konspirationsteoretikern i mig och jag undrar; är inte allt detta en väldigt smart PR-kupp för att väcka sympatier för Mona och vinna henne kvinnliga väljare?

12 kommentarer:

Anonym sa...

FINNS det verkligen ingenting viktigare som svensk media kan ta upp än Monas väska?
T.ex någon sakfråga som rör människorna i Sverige, eller i världen för den delen.

Kanske kan s.k. journalister börja lukta sig till parfymval vid presskonferenser också...

Annika Estassy sa...

Man kan verkligen undra Carina! Och det finns väldigt dyra underkläder också...

Jenny L sa...

Jag tänkte också skriva ett inlägg om detta, men du hann först.
Håller med Carina, finns det inget viktigare att sätta på löpet än detta?

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Det är så otroligt dumt! Vem frågar hur mycket Reinfelts kostymer kostar eller kollar deras klockor eller mobiler. Men en kvinnas glada handväska, det kan man hoppa på. Det här var det fånigaste jag läst på länge, jag tycker det är pinsamt av Aftonbladet att ens göra en nyhet av något sådant. Grr!
Och Annika! Du är så värd en vacker väska.

Annika Estassy sa...

Håller med - lågvattenmärke för AB.
Tack Eva, jag kanske unnar mig en snart!

Granne med potatisodlaren sa...

Jag tänker lite tvärtom. Jag får en känsla av att partiordförande M Sahlin är lite dum. Dum som kastar ut 18 000 kronor på en tygväska. Men sen vet jag att de finns för 200 spänn i Kina överallt. För mig står dumdyra handväskor för hävdelsebehov. I min gymnasieklass på Lidingö var det väskor från Christian Dior som skulle inhandlas. Ve den elev som inte tyckte att det var ok.
Jag tycker precis samma sak om män som viftar med dyra mobiler, pennor och märkesklockor.

Lilla a sa...

...eller vad kostar herrarnas klockor egentligen? Jag håller med dig och jag blir så arg! Oberoende vad jag tycker om både Måna eller Maud så tycker jag att media alltid går på kvinnor mycket hårdare än män. Det gör mig riktigt förbannad.

Lite som på P3 guld där endast en kvinna van av nio möjliga. Där var det flest män som valde ut vilka som skulle nomineras och inte helt överraskande valde de andra män.

Hmm...det finns allt en liten rödstrumpa i mig.

Trevlig helg!

/Lilla a

Lilla a sa...

Ojdå, vad många stavfel det blev i förra kommentaren... Måna med å istället för o, vann med ett n... Det var inte så bra svenska det. Bättre lycka nästa gång.

Annika Estassy sa...

Nu äger jag som sagt ingen dyr handväska utan "nöjer mig" med sådana som är snygga en stund och sedan blir ofräscha och faller sönder. Dålig kvalité helt enkelt. Så köper jag mig en ny istället. Det vore säkerligen en bättre affär att köpa kvalité och kvalité kostar. Men märket kostar också tyvärr.
Jag tror också att det till viss del handlar om hävdelsebehov men det är ändå en alldeles speciell känsla att äga någonting riktigt fint som kanske varar en livstid...
Tänk, nu längtar jag verkligen efter en fin väska - fast kanske inte riktigt i samma prisklass då.

Annika Estassy sa...

Det gör inget lilla a att man stavar lite si då där i kommentarerna, det gör jag hela tiden.
En trevlig helg till dig och familjen!

Granne med potatisodlaren sa...

Missförstå mig rätt. Jag älskar väskor. Men jag klarar inte av märkeshysteri. Gärna en snygg väska, men utan fördyrande märke.

Annika Estassy sa...

Väskälskare är vi allihopa Eva! :)