söndag 24 januari 2010

När dikt och verklighet möts.

Vi träffade söta svärmors vänner igår kväll. Herregud vilken fart det är på pensionärerna nu för tiden! F fyller 81 i år men det hindrar inte honom från att boka en skidresa till Alperna - att åka utför är det bästa han vet. F är född och uppvuxen i Tyskland och vi kom att tala om hans barndom under krigsåren. "Jag minns allt glasklart" berättade han. F var med i Hitler-Jugend, precis som så många andra barn och ungdomar. Något val hade man knappast där och då. Flickorna hamnade i BDM, Bund deutscher Mädel.

F säger att han brukar undvika att berätta om sin tid i Hitler-Jugend eftersom det lätt missuppfattas.
-Någon nazist har jag aldrig varit, för mig var det som scouterna ungefär.
-Du bara måste läsa Boktjuven" uppmanade jag honom.

2 kommentarer:

Marie sa...

Läste för några år sedan "Molnfri bombnatt" av Vibeke Olsson, en bok som handlar just om hur det var att vara barn/ungdom och växa upp i Tyskland åren före kriget och under kriget. Mycket bra läsning.

Kul med pensionärer som är aktiva, så vill jag vara...nyfiken på livet hela livet. Kram

Annika Estassy sa...

Tack för tipset Marie, jag ska förmedla det vidare.
Samma här, jag vill också vara så där pigg och nyfiken!