måndag 4 januari 2010

När man skjuter vargar

Jag tycker inte om att man skjuter vargar. Det spelar ingen roll vilka logiska argument som förespråkarna kommer med, det spelar ingen roll att jag, som inte vet någonting om hur det är att leva med vargar runt knuten, inte har rätt att uttala mig, det spelar ingen roll någonting. Jag tycker inte om det, det känns fel trots att jag är rädd för vargar. Jag har nämligen ännu inte glömt hur det gick för geten i Alphonse Daudets La chèvre de monsieur Seguin (ur den provencalska novellsamlingen Lettres de mon Moulin – Brev från min kvarn – från 1866). Den modiga (eller dumdristiga?) geten valde friheten i bergen framför tryggheten på gården. En hel natt slogs hon mot vargen innan hon gav upp och lät sig ätas upp. Idag är styrkeförhållandena ombytta. 12.000 jägare mot 27 vargar; är det rimligt?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nej det är verkligen inte rätt, det här gör mig riktigt förbannad. Skulle vilja släppa ut dessa 12.000 jägare utan möjlighet att försvara sig mot en arme på ca 5 miljoner man och se hur länge dom skulle klara sig........
Detta är otroligt illa skött!

johan

Annika Estassy sa...

Så känner även jag. Visst,jag kan förstå att vargstammen måste begränsas men då ska specialutbildade och erfarna jägare sköta avskjutningen och göra det under ordnade former. Vargjakten ska inte släppas fri.