söndag 7 februari 2010

An Education

Min mammas största dröm när hon var ung kvinna, var att få åka till Frankrike och studera. Frankrike – det var landet att vara i. Där fanns sofistikerade och bildade människor, trendigt mode, världsvana män, romantik, caféer... Min mamma, född och uppvuxen på en bondgård i Hälsingland, längtade och tjatade och fick till slut åka. Hon pluggade i Grenoble, blev givetvis tokkär och gravid. Med mig.
Jag tänker på Mamsen när jag ser fina An Education, om Jenny, 16 år 1961, som pluggar hårt för att komma in på universitetet i Oxford samtidigt som hon drömmer om Paris, Juliette Gréco och franska cigaretter. Hon är intelligent men vad ska en kvinna använda en fin utbildning till när hon istället kan få Det ljuva livet?
Välspelad in i minsta biroll och utan överdriven dramatik är An Education är fin liten film regisserad av duktiga Lone Scherfig som också regisserade Italienska för nybörjare.
Mitt betyg blir en 4:a.

10 kommentarer:

Pia sa...

Låter som en film i min smak.. får se när jag får tid att se den.

Veronique sa...

Var med och tävla om Spotify invites på min blogg! :)Kram /Veronique

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Jag längtar så efter att se den. Jag tycks ha vissa likheter med din mamma, längtade till Frankrike, åkte till Grenoble på franskakurs, blev kär - men inte med barn :)

Anonym sa...

Vill se!

Annika Estassy sa...

Du kommer säkert att känna igen dig Eva även om Jenny i filmen blir kär på hemmaplan och inte i Frankrike...

Lilla a sa...

Kul med ännu ett filmtips!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

På onsdag ska jag se den - och kan du tänka dig att den gamla kärleken skriver till mig än!

Annika Estassy sa...

Det är fantastiskt Eva, du lämnade ett outplånigt intryck...

Granne med potatisodlaren sa...

Bara den kommer hit, då ska jag se den. Jag har väntat. Min franska kärlek blev biodlare och han var aldrig en brevskrivare. Istället får jag hälsningar med gemensamma vänner.

Annika Estassy sa...

Åh ni kvinnor med ett spännande förflutet...:)