torsdag 1 juli 2010

5 x Josef Frank i vår nya trerummareTvå varianter av Paradiset i sovrummen, två varianter av Vårklockor i vardagsrum/kök samt Elblomman i hallen. Vita väggar däremellan. Så kan det bli när man inte kan bestämma sig!
Idag fick jag för första gången se resultatet av våra val. Det luktade nytapetserat i lägenheten och jag föll pladask. Kärleken är total, jag bara älskar det! Tänk - här ska vi nu bo, T och jag, i ett hem där vi bestämt allting tillsammans...

Josef Frank skulle ha fyllt 125 år i sommar. Trots att han redan var 50 år när han lämnade den gryende nazismen för Sverige och Svenskt Tenn, räknas den österrikiske arkitekten och formgivaren som en av Sveriges genom tiderna viktigaste formgivare.

Frank var emot puritanska principer och fruktade att standardiserade inredningar skulle göra människorna alltför likriktade. Frank tilltalades av ett friare, mer konstnärligt präglat stilideal, och utvecklade en egen typ av modernism med värden som bekvämlighet, hemtrevnad och färgrikedom i centrum. Stålrörsmöbler såg han som ett hot mot mänskligheten. Tvärtom ville han inkludera naturens färger och former i inredningen för att på så sätt kunna andas och känna frihet även i slutna rum.

Franks idéer om harmoni gick på tvärs mot tiden. När andra förespråkade enfärgade miljöer, skrev Frank:
”Den enfärgade ytan verkar orolig, den mönstrade lugnande, ty betraktaren påverkas ofrivilligt av det långsamma, lugna framställningssättet. Ornamentets rikedom kan man inte så snabbt utgrunda, den enfärgade ytan däremot är man genast på det klara med, och därmed erbjuder den inget ytterligare av intresse”.

15 kommentarer:

Tankevågor sa...

JÄTTEFINT!!! Jag skulle vilja bo där.
Föll pladask för köket och den färgställningen på tapeten...åh så fint! :-)

Annika Estassy sa...

Vad roligt att det är fler än jag som gillar färg! :)

tankar från mitt fönster sa...

Fina tapetval och så fräscht med något nytt och lagom stort. Lycka till i den nya lägenheten!

Annika Estassy sa...

Vi blir tvungna att sortera men å andra sidan så flyttar vi bara över sånt vi verkligen vill ha och tycker om. Det känns bra!

Evas blogg sa...

Men Annika! Så otroligt fint ni får det! Åh vad roligt.

Annika Estassy sa...

Eva, tror du att din Catwalk skulle passa någonstans? :)

Evas blogg sa...

Kanske det :)

Johan sa...

lite mycket blommor och färg för min smak men det verkar vara en grym lägenhet. Balkongen ser inte helt fel ut, har ni morgon eller eftermiddagssol? Hur stor är den?

johan

Annika Estassy sa...

Sydostläge på balkongen! 10 kvm. Och du som gillar sobrare inredning - vänta bara tills den röda soffan kommer på plats! :D

Monika Häägg sa...

Väldigt snyggt och härliga ytor! Balkongen är väl tilltagen! Jag vill också bo i lägenhet. Har nu ett litet hyreshus med allt vad det betyder med bekymmer om att allt skall fungera för hyresgästerna.

Pia sa...

Underbara färger! Det kommer att bli så snyggt med den röda soffan.

Där skulle jag också kunna tänka mig att bo. :)

Annika Estassy sa...

Det ska bli roligt att få fixa till det nya hemmet! Och väggarna är faktiskt i huvudsak vita - än så länge... :)

Monika: att ha hyresgäster brukar vara rätt så arbetskrävande, så jag förstår att du längtar bort ibland!

Pia: det skulle vara härligt att ha dig till granne!

Jane Morén sa...

Det ser ut att vara en vacker lägenhet med terrass (stor balkong) och det är ju verkligen ett plus. Och intressant att få läsa om Franks tankar om harmoni som finns i mäönstret, kanske något jag borde prova, jag behöver lugn.

Annika Estassy sa...

Testa på en liten vägg någonstans och känn efter om det passar dig!

Jane Morén sa...

Ja, det ska jag göra. Ska bli intressant och se om det gör mig lugnare.