torsdag 23 september 2010

En dag full av seminarier

Så är jag då på Bokmässan i Göteborg och jag har ägnat precis hela dagen åt seminarieutbudet, gått från det ena direkt till det andra. Allt jag lyssnat på har varit intressant. Och så lite kvällsmingel på det innan jag promenerade tillbaka till mitt rum i det pyttelilla men väldigt charmiga och personliga hotell Lilton där det finns böcker lite varstans.

Valet, eller snarare valresultatet, genomsyrade många diskussioner och jag kan inte låta bli att citera Bengt Göransson, folkbildare och en gång socialdemokratisk kulturminister, som deltog i ett seminarium om framtidens kulturpolitik. Hans åsikter stämmer så väl överens med mina egna att jag var tvungen att anteckna:

"Det finns en galenskap i blockpolitiken som leder till fundamentalism. Riksdagsledamöterna tänker inte längre självständigt. Blockpolitiken hindrar införsel av andra principiella resonemang. Det är inte SD:s 20 mandat som är problemet utan de övriga 329 som låser sig fast i ett hämmande blocktänkande."

"Det pågår en avintellektualisering av politiken. Nu ska politiken roa och underhålla"

Slutligen uppmanade han alla att läsa SvD:s kulturchef Stefan Eklunds artikel om demonteringen av kulturpolitiken...

3 kommentarer:

Rose-Mari sa...

Bra kommentar från Göransson. Håller med.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Härligt att du är där Annika! Och Bengt G. är alltid klok, en av våra allra klokaste, mest kultur- och folkbildningsbesjälade ministrar. Glimten i ögat och en kasse i handen.
Lyssnade du inte till Maïssa Bay idag? En av mina favoriter?

Annika Estassy sa...

Missade henne tyvärr Eva - det är så mycket att lyssna på att jag blir alldeles frustrerad över allt jag missar!
Och ja - han är klok Göransson.