lördag 2 oktober 2010

I svamptider är alla medel tillåtna

Vi åkte upp till stugan idag, kände lite dåligt samvete över att det var ett tag sen sist. Tänk om den känt sig övergiven? Allt var dock precis som vi lämnat det, bara lite mer höstlikt. Det blev en varm och skön dag som vi ägnade åt svampplockning. Vi hittade mängder av svart trumpetsvamp, skogens svarta guld. En granne vi mötte kikade ner i vår korg och påstod att det inte gick att äta svart trumpetsvamp och dricka vin till eftersom svampen skulle innehålla ett antabusliknande ämnet (coprin). Saken är den att hon nog blandade ihop svart trumpetsvamp med grå bläcksvamp. Jag var stygg och rättade inte hennes misstag. Det blir mer svart trumpetsvamp över till oss andra om hon låter bli att plocka dem. I svamptider är nämligen alla medel för att få bort andra svampplockare tillåtna!
Ikväll blir det kalv- och persiljejärpar med smörstekt svart trumpetsvamp i gräddsås samt mamsen hemodlade potatis. Och så vin till...

4 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Det lät väldigt gott!
Rätt, Annika, försvara svampen!

Rose-Mari sa...

Jag tycker också det låter gott. Här blev det en stuvning på kantareller, några karljohan och några champinjoner. Blev rätt okej det också.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Jag hittade 1 (en!) kantarell under min skogspromenad, men det var skönt att gå och luften var härlig och frisk

Annika Estassy sa...

En kantarell är bättre än ingen Eva! Men det finns trattkantareller nästan överallt, satsa på dem istället.
Svampplockare är ena stora egoister och jag är inte ett dugg bättre Monika.
Rose-Marie - härligt att du hittade Karl Johan, det är ont om dem på Vätö i Roslagen.