onsdag 2 februari 2011

Gudar och människor

Den är kritikerrosad, har fått ett antal fina priser och är absolut sevärd. Jag har dock sedan helgen funderat om den är SÅ fantastisk som kritikerna tycker och jag tror att svaret är att det beror helt på vilka egna värderingar och tankar man fyller den med.
Detta är ingen övertydlig film med klichéartad symbolik, utan en långsam, finstämd och bitvis mycket gripande berättelse om att följa sin övertygelse, inte svika sin tro och sina idéal, även om du vet att det val du gör kan leda till döden.
Berättelsen, som är sann, skildrar åtta munkar i ett kloster i Algeriet. När militanta islamister börjar härja och mörda uppmanas munkarna att fly. De väljer att inte göra det, ett svårt beslut som de slutligen, enade, står fast vid.
Det finns mycket inre dramatik i Gudar och Människor. Filmens långsamma tempo återspeglar lugnet i munkarnas rutiner. De brukar sin jord, tar hand om sjuka, ber, studerar skrifterna, engagerar sig i bylivets sorger och glädjeämnen, säljer sin honung på marknaden. Dessa scener är komtemplativa, kanske även tråkiga för somliga, men de sätter tonen i filmen väldigt bra.
Under sin sista gemensamma måltid lyssnar munkarna på Tjajkovskijs Svansjön, första aktens finalstycke om jag inte tar helt fel...
Jag ger filmen näst högsta betyg, en 4:a.

2 kommentarer:

*P* sa...

Jag blir ofta nyfiken på filmer du skriver om. Senast var det "Medan åren går" Mailade SF eftersom jag inte kunde hitta filmen i Malmö. Det visade sig att den kanske inte ens kommer hit, det beror helt enkelt på vilka tittarsiffror den får. *suck*

När jag nu söker på filmen som du skriver om idag, visar det sig att den inte kommit ut. Hur får du tag på film? Är det du som tar emot dem när de kommer till Sverige? ;o)

Annika Estassy sa...

Det är så otroligt synd att allt färre får möjlighet att se bra men smalare filmer på bio! Att inte ens Malmö räknas som en tillräckligt stor biostad för dn typen av filmer är för bedrövligt. Nej, jag jobbar inte i filmbranschen längre men till Stockholm kommer fortfarande mycket annat än den vanliga mainstream rullarna. Alla filmer går att se, men det blir i andra fönster än biografens - ladda ner, dvd, betalkanaler osv.