lördag 9 mars 2013

Ska jag skriva en uppföljare?

Nina ställde mig en intressant fråga: "Blir det en fortsättning på "Solviken"? Känns som många som debuterar direkt skriver en del två...?"

Faktum är att jag har funderat en hel del på just detta med att eventuellt skriva en Solviken 2. Det skulle i princip vara möjligt och faktum är att jag medvetet låtit en del trådar förbli oknutna just i händelsen av att jag skulle få lust att skriva en fortsättning. Men samtidigt känns det lite tråkigt, det är ju så roligt att skapa nya världar och karaktärer! Jag är själv inte särskilt förtjust i 2:or och 3:or även om det givetvis finns undantag. Sagan om ringen är ett av dem. Stig Larssons trilogi om män som hatar kvinnor och Viveca Lärns böcker om Saltön två andra. Och så Eva Svendemarks och Annica Wennström serie om en familj i Östersund, de s.k. bärböckerna där nummer 1 heter Smultron och Svek (fyra böcker in alles).

Att just debutanter ofta skriver en uppföljare som sin andra bok har jag inte ens tänkt på - är det så? Och hur tänker jag göra? 
Så sent som för två veckor sedan skulle jag ha svarat att Manus 2 kommer att bli en helt ny historia. Fortfarande feelgood eftersom det är den genre jag vill hålla mig till, men ingen fortsättning på Solviken. Idag lutar jag åt en s.k. fristående fortsättning. Det finns nämligen en karaktär i Solviken som jag skulle vilja spinna vidare kring.
Jag tror att det kommer att bli på det viset. Nya miljöer, nya intriger, nya roller men ändå en blinkning bakåt åt det som hände i Solviken. Varför? Därför att jag bara måste se om denna karaktär kommer att ställa till det för sig såsom jag tror att hen kommer att göra. Just nu kliar det lite i fingrarna efter att sätta igång faktiskt.

Men först - ett synopsis. För att samla ihop tankarna och rita upp dramakurvan. Jag har testat idén på T och först såg han så där skeptisk ut som jag hatar eftersom det tvingar mig att skärpa till mig och pitcha storyn bättre. Men efter en stunds idébollande såg han nöjd ut.
Vad sedan förlaget tycker är en annan femma.

6 kommentarer:

Nina sa...

Jag kan ha blivit färgad av debutantbloggen där det känns som att flera tänkt skriva en fortsättning... Jag kan ju missuppfattat det hela.

Men jag själv har aldrig varit förtjust i serier. Däremot gillar när jag när en karaktär från en bok kommer och gör ett gästspel i en annan; när författare bygger upp sin egen lilla värld. Det blir liksom som små presenter till den läsaren som väljer att läsa flera böcker av samma författare.

Annika Estassy sa...

Du uttrycker det så fint Nina. Små presenter ... Jag hoppas att jag ska kunna skriva på det viset.

Jennifer sa...

Lite sent ute kanske, men snälla gör en uppföljare. Kändes inte riktigt som att boken fick ett slut. Vad hände med Ylva sen? Och Solviken? Blev det barn/giftermål mellan Niklas och Marie? Lämnade Rolf Ylva och sist hur löste de alla intriger som Ebba kom i kläm mellan? Hade Birger cancer? För många frågor utan svar. Röstar för en uppföljare och många vänner med mig! :)

Annika Estassy sa...


Lite hur det går för dem på Solviken får man reda på i Croissants till frukost men vem vet, jag kanske skriver en fortsättning på Solviken någon gång ... :)

Anonym sa...

Åh, har precis sträckläst Solviken och vill ha en fortsättning!

Annika Estassy sa...

Hum, vi får väl se ...