söndag 12 januari 2014

Rensa, koncentrera, variera.

Jag gick igenom mina skrivtics idag, det vill säga ord och meningsbyggnader som jag älskar att använda. Då är det bra med ett ordbehandlingsprogram som Word. Jag söker, finner och ser om jag kan ta bort orden eller formulera om meningen.
Just detta med att skriva så att ticsorden försvinner är en fantastisk bra övning för den som vill förbättra sitt språk. Vad händer om jag till exempel bemödar mig om att ta bort alla "log" och "skrattade"? Jo, jag tvingas gestalta, visa istället för att berätta.
"Dessutom" är tydligen ett favoritord. Idag rök hälften av dem. Samma sak med "också" och "även". För att inte tala om alla småorden ...
"Plötsligt" är ett annat ord som världens alla skrivlärare varnar för. Hur många som finns i Croissants? Nio stycken. Hel okej, tycker jag, i ett manus med drygt 78.000 ord.
Så där kan man hålla på i evigheters evigheter, till slut måste man förstås sätta stopp. Det gjorde jag idag. Manuset är nu ivägmejlat till förlaget - två redigeringsomgångar återstår.
Blir det några ord kvar till slut?

9 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Mina mesta ticsord är "dock" och "som". Jeez, vad jag strösslar med dessa, särskilt "som" som jag tydligen tycker är användbart precis varsomhelst i en mening.

Annika Estassy sa...

Var tvungen att kolla ... 3 st "dock" och rätt så många "som". Men "som" är ett så himla användbart ord, precis som "och"!

Manilla sa...

Det är så inspirerande att ta del av din skrivprocess Annika!!! Vid tillfälle ska jag kolla mina ticsord. I en av mina senaste texter var det definitivt "delaktighet".... Ett väldigt jobbigt ord att redigera bort/om eftersom syftningen och tolkningen ofta blir missvisande med andra ord.... jäkla akademikervärld... :) Men håller med om att det också är väldigt kul att få reflektera över valda ord och hur dessa kan ersättas. Förutom att komma nära sitt språk tillåts man också reflektera över innehållet och vad man vill förmedla.

Karin sa...

Jag brukar strössla med "lite". Det sänker verkligen texter när allting är lite av allting! Men jag tror inte att du lider av den förminskningsåkomman.

Anneli Stålberg sa...

Grattis! Vad spännande. Jag använder ofta "så", men inte "plötsligt" särskilt ofta.

Ebba Range sa...

I Kristalläpple är det många log och skrattade. Men inte ett enda plötsligt eller började.
Kristalläpple är på 77 700 ord.

Heléne (Bokglam) sa...

Det är himla intressant det där vilka favorit-ord man har. Jag har dessvärre en vana att haka upp mig på ord inom korta intervaller. Hade skrivit glansig på tre ställen på en sida såg jag när jag redigerade... Fördelen är att man upptäcker felet ganska så lätt ;)

Annika Estassy sa...

Ja, vi har alla våra skrivtics, det är uppenbart!
Upprepningar, Heléne, är usch, usch. Kan störa mig jättemycket på det, ser inget annat till slut än ordet som kommer tillbaka gång på gång.

Annika Estassy sa...

Manilla - som vanligt tänker jag som du där.