fredag 11 april 2014

Ögon och tänder tillhör inte kroppen

Den senaste synundersökningen bevisade det jag redan märkt men inte velat kännas vid - jag behöver nya glasögon. Jag minns inte exakt när jag köpte dem jag har idag men det känns som nyss. 3-4 år kanske? De var inte billiga. Det kommer inte de nya att vara heller. Och här talar vi inte om tjusiga designbågar utan om själva glasen. Progressiva åt alla håll eftersom jag ser lika dåligt på långt som nära håll. Blind som en mullvad skulle man kunna säga att jag är.

Nya glasögon alltså och för att slippa jättetjocka glas som skulle få mina ögon att se lika stora ut som en kos, beställde jag en specialsort. Ja, jag är fåfäng, jag vill inte se ut som en ko. Dessutom vill jag inte köpa dem via nätet, jag gjorde det en gång och det funkade inte alls att vara sin egen optiker. T har också gjort det och för honom var det inga problem, han använder fortfarande de glasögonen.

Det exakta priset för bara glasen har jag redan förträngt, räckte bara över mitt kreditkort, svalde och tänkte att jag nog måste skriva den där följetongen till Året Runt snart, men över 10.000 kr landade det på. Två glasbitar. Över 10.000 kr.
Förra veckan var jag till folktandvården för att skrapa bort tandsten, eftersom jag gärna vill behålla mina tänder. Nästan 800 kr.
Idag gick jag till kiropraktorn - 100 kr. Eftersom nacken och ryggen är en del av kroppen och just den kiropraktorkliniken är landstingsansluten.
Men varken tänder eller ögon hör till kroppen så där är det bara att gilla läget. För dem som har råd, vill säga. Vissa fixar sina ögon och tänder i Polen har jag hört, där är sånt billigare. Eller i Thailand. Jag gick till Synsam.
Tänder och ögon, vår tids klassmarkörer.
Men vad gör den som inte har råd? Vandrar omkring i livet utan ögon och tänder?

5 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Viktig fråga i valtider men ingen verkar vilja röra den. Jag blir avundsjuk på din kiropraktor - min är dyr-dyr... och inte landstingsberättigad, trodde inte ens det fanns. Måste kolla.

Annika Estassy sa...

De finns, Eva, men landstinget knorrar ofta, tycker att de tar emot för många patienter! Som om folk gick dit för att det var kul och inte för att de har ont. T går till en klinik i Sumpan. Den är också landstingsansluten.

krulli sa...

Ja att åka till Polen eller Thailand för att köpa glasögon eller fixa tänder är kanske inte heller riktigt så billigt om man räknar med resa och uppehälle.
Nog borde någon se till att de som måste ha glasögon får det till ett reducerat pris och detsamma med tänderna. Första partiet som genomför det får min röst, förutom SD då... ,)

Hanna Lans sa...

Den som inte har råd, skaffar ett par glasögon för långt håll och ett par fört nära håll. Då går man till SpecSavers och får två för en. Egentligen behöver jag progressiva, men det finns det verkligen inte minsta lilla peng för, så emellanåt har jag två par glasögon på näsan. Ser inte klokt ut. Eller ganska skoj. Beror på hur man ser på det där glaset ...

Annika Estassy sa...

Och så solglasögon ovanpå det ...