söndag 18 januari 2015

Så här gör jag när jag berättar

Allt blått ska fyllas på och bli svart.
Alla har vi vårt personliga sätt att bygga upp historier på. Mitt är en blandning av struktur och improvisation. Ramarna är fasta och jag vet vilka som är de viktiga milstolparna som jag hela tiden arbetar mot och tar sats ifrån. Och allt eftersom berättelsen växer fram, kompletterar jag min ritning med scenerna jag får till (vad scenerna mellan mina milstolpar handlar om styrs helt av min magkänsla), antal sidor, när allt sker och var.
Strukturen är fantastiskt användbar även när jag redigerar, som att ha en ritning när man ska renovera eller bygga om ett hus. Eller en orienteringskarta. Jag har lätt för att villa bort mig annars. Med Croissants till frukost till exempel hade jag exakt koll på Cecilias menscykel och ägglossningar, vilket en uppmärksam läsare också upptäckte ...

Jag jobbar mig fram mot ett slut som jag vet vilket det är eftersom det också sammanfattar temat för min berättelse. Och karaktärerna som jag ägnat veckor åt att lära känna innan jag ens börjar skriva, är mig lika välbekanta som om de vore familjemedlemmar. Manus 3 tänkte jag på och planerade i flera månader innan jag satte mig och började författa på riktigt. Fyllde en anteckningsbok med tankar och funderingar. Att lägga tid på att skriva en massa saker som jag sedan måste stryka eftersom det inte passar in, är en lyx som jag inte har tid med.

Jag har kommit fram till mitten av mitt nya manus och det är nu som det riktigt roliga börjar. Louise ska pinas ordentligt innan hon inser vad det är hon måste lära sig av sin resa. Jag har planterat, jag har antytt och jag har krattat manegen för resten av berättelsen. Det är dags för henne att börja agera istället för att reagera. Går det som jag vill är jag klar i slutet av april (ska liksom hinna jobba heltid och flytta också). Det borde gå och jag har en mycket bra känsla kring det här manuset. Precis som med de två förra ...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad spännande- Försöker och försöker att förstora upp den där excelbilden för att förstå bättre, men jag inser att jag antagligen skulle få ännu fler frågor om jag såg exakt vad där stod. Kul med ditt nya manus. Ser fram emot att läsa det.
Ann

Jenny sa...

Vilken planering :) Inser att jag nog borde satsa lite på planering så jag har lite hum om vad som ska ske. Tack för inspirationen :)

Annika Estassy sa...

Ann - hela dramaturgin ligger där, inget av det som händer händer av en slump, allt ska dra berättelsen framåt. Inte bara själva handlingen utan även karaktärsutvecklingen. Det är som länkarna i en lång kedja. :)

Unknown sa...

Tycker det ser jättespännande ut - kan du inte utveckla lite i en post. Jag kommer jobba mkt på att lära mig om struktur i vår och det är intressant att inspireras av andra. Vad finns i kolumnerna? Hur hänger det ihop? :)

Annika Estassy sa...

Björn - bra att du tänker på struktur. Sedan kan man liksom ha det i sig ändå, utan att behöva plita ner det. Men mig hjälper det att inte tappa tråden. Får kanske skriva några inlägg om det längre fram!

P.M. Wilson sa...

Intressant, det är just strukturen jag håller på att lära mig just nu. Som du säger: ingenting händer av en slump :)

Pia sa...

Å vad jag känner igen detta excel-liknande system. Mitt synopsis bestod av en excelfil där jag kunde följa alla personers handlingar, årstider, kapitlens längd osv. Kommer att fortsätta jobba så, funkade ypperligt!

Evas blogg sa...

Åh vad det låter spännande. Och vilket otroligt driv du har som hinner med allt.