söndag 10 april 2016

The Danish Girl

Vi var duktiga igår, T och jag, och har man varit duktig är man värd en belöning. Därför det blev en promenad ner till stan för att ta oss en matbit och gå på en sen bio. Valet föll på The Danish Girl, berättelsen om konstnären Einar Wegener som är lyckligt gift med Gerda men drömmer om att leva fullt ut som Lili Elbe. Einar är alltså en kvinna fångad i en mans kropp. Det borde ha varit berörande och jag brukar ha lätt för att gråta. Men här kände jag absolut ingenting. Nada. Många gånger var jag till och med uttråkad. Ändå snyftades det en hel del i salongen ... Jag har funderat på varför jag inte tyckte om filmen och kom fram till att förutom ett dåligt manus är felets Eddie Redmayne som spelar Einar. Han är helt enkelt urkass i rollen. Endimensionell och platt och jag bryr mig inte ett dugg om hur det går för honom. Och det går inget vidare, kan jag avslöja. Längtan efter att få vara sitt sanna jag gestaltas här enkom med en längtan efter vackra kläder och smink, att få vifta oavbrutet med ögonfransarna, fnissa och se underdånig ut. Inte en gång bränner det till, inte en gång får man komma innanför Einars/Lilis skal. För mig blir det inte övertygande. Mitt betyg till denna pekoral måste tyvärr bli en 2:a.

2 kommentarer:

Maria Björkman sa...

Skönt, tack! Jag har känt mig stressad över att inte hinna se den, och alla har prisar den. Nu kan jag sluta stressa. Tack igen.

Annika Estassy sa...

Men tänk om din filmsmak inte är som min? ;)