tisdag 29 november 2016

Tinnitus och fallande träd

Det stormade ju på första advent, och hela dagen iakttog vi storbjörken nedanför vår tomt på Vätö, såg hur den vajade oroväckande. Redan sommaren 2015 påtalade jag för vår samfällighet att björken var döende och inte skulle hålla för en storm. Ingen reaktion. Så i höstas påminde jag återigen samfälligheten om björken, och styrelsen beslutade att den skulle tas ner senare i vinter.
Stormen i söndagskväll hann före fick vi veta. Tack och lov föll trädet rakt över grannens naturtomt och inte över båtbryggorna eller vår stuga. Stormarna över Roslagskusten är inte att leka med.

Snart åker jag på chefskonferens i dagarna två. Det blir intressant. Men inte alltför stimmigt hoppas jag. Min tinnitus blir inte bättre och det ständiga tjutet i mitt vänstra öra är både stressande och tröttande. Dessutom hör jag allt sämre och har bokat tid för ett hörseltest. Därför uppskattar jag tystnaden på Vätö. För det märkliga är att ju sämre jag hör, desto jobbigare tycker jag det är med höga ljud, slammer, buller, skrik och gälla röster.
Tinnitus och hörselnedsättning är följder av Menières sjukdom, inte av yttre faktorer. Yrselanfallen avtar med åldern men annat påverkas istället. En kronisk sjukdom jag får dras med resten av livet.
Nu ska jag packa och inte glömma mina öronproppar. Numera åker jag ingenstans utan dem.

3 kommentarer:

Ebba Range sa...

Tur med björkfallet!
Jag har också tinnitus, kom från en dag till en annan - dagen före julafton 2010. Sökte och fick veta att jag dessutom hade en rejäl hörselnedsättning. Fick gå i Tinnitus-skola på Rosenlunds sjukhus och fick prova ut en hörapparat. Då blev tinnitus'en lindrigare. Men, det går inte att ta ut den vissa dagar - då jag tycker att den inte behövs - då upplever jag tjutet ännu högre sedan.
För mig är ljud av allehanda slag en plåga - har älskat tystnad - men, nu är det ju aldrig tyst längre, varken dag eller natt.
Motljud är bra - som att ha radion på i bakgrunden ... innerligt trött på det, men vad gör man?
Förr avskydde jag ljud från fläktar, brus från grannens duschande etc - nu, välkomnar jag de ljuden.
Lycka till med hörseltestet!

Åsa Hellberg sa...

Nu läste jag på. Det lät tufft! Tack och lov stugan, då:)

Annika Estassy sa...

Tack Ebba. Fick tid den 22/12.
Åsa - verkligen skönt med en liten stuga.