torsdag 19 januari 2017

Vårt franska hus

Vi får många frågor om huset vi bygger i Frankrike. Varför bygger vi, var ligger huset, när blir det klart, hur ser det ut?
Varför?
Därför att jag är född och uppvuxen i Frankrike och att det är här jag har största delen av min släkt. För att klimatet gör underverk för T:s psoriasisartrit och för att jag har svårt för mörker och kyla. Min plan har allt sedan vi flyttade till Sverige varit att en dag återigen bo i Frankrike åtminstone delar av året, och T har alltid drömt om en tillvaro vid Medelhavet. 
Var?
Byn heter Cerbère och ligger i den franska delen av Katalonien, alldeles intill spanska gränsen och Pyrenéerna. Vill man veta mer om hur där ser ut ska man läsa Croissants till frukost och Alla dessa hemligheter ... Att det blev just Cerbère var en tillfällighet. T hittade tomten på nätet sensommaren 2012. Vi åkte ner för att bekanta oss med trakten, blev blixtförälskade och bestämde oss i stort sett ögonblickligen för att här ville vi bo en dag.
Byn har 1.500 bofasta och några hundra sommargäster, i huvudsak fransmän, som äger eller hyr hus och lägenheter. Cerbère är en lugn och mycket fransk liten by.
Hur ser huset ut?
Tomten vi köpte är liten (230 kvm), långsmal och brant men är vänd åt sydost och har en vidunderlig havsutsikt. Därför bygger vi två hus - ett fullt utrustat gästhus på 40 kvm (2 plan) längs upp och ett större hus på 73 kvm (2 plan) längs ned, ovanför ett stort suterränggarage. Mellan husen blir det terrasser i olika nivåer och en liten pool på 10 kvm. Jag hade en mycket klar idé över hur huset skulle se ut och arkitekten, tillika byggledaren, madame Bellavista ritade upp det.
När kan vi flytta in?
Det är sagt att lillhuset ska vara klart i sommar. Det större huset väntar vi med att färdigställa invändigt tills vi har råd. Men allt annat gör vi färdigt - murar, terrasser, puts och pool. En rolig detalj är att ägaren av byggfirman blev så inspirerad av vårt bygge att han nyligen köpte tomten bredvid för att bygga sig ett hus liknande vårt.
Är det inte jobbigt och dyrt att bygga i Frankrike?
Nej, inte jobbigt, men lika reglerat som i Sverige och lika kostsamt. Vi fick nej på vår första bygglovsansökan av någon oklar anledning men ja på den andra. Vi använder enbart lokala hantverkare även om de är dyrare än utländska (spanska), dels för att gynna trakten, dels för att det är lättare att ställa dem till svars om någonting skulle bli fel. Bygget tar tid eftersom inget är prefabricerat, tomten brant och arbetstakten långsammare. Men det gör oss ingenting, vi har inte bråttom. De offerter vi fått har hittills stämt på öret, inget har blivit dyrare än avtalat. Att vara fransktalande är förstås ingen nackdel i sammanhanget, inte minst för att förstå allt det byråkratiska, men man klarar sig hyggligt med engelska också.
Garaget i förgrunden. Nästa vecka börjar storhuset muras upp ovanpå garagets inre del.
Ovanpå den främre blir det en terrass. Såväl husen som murarna runt tomten kommer att bli vita, taken röda och alla räcken svarta. Vita jalusier för fönstren och blåa ytterdörrar. Storhuset kommer dessutom att ha balkong.
Lillhuset längst upp har fått dörrar och fönster.
Badrum och sovrum på ovanvåningen, allrum med köksdel på undervåningen.
Elektrikern och rörmokaren jobbar för fullt och snart är det snickarens tur att träda in.
Och så här är det tänkt att se ut när det är klart!3 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

Det ser helt underbart ut!

Maria Björkman sa...

Så vansinnigt härligt att se fram emot!

jessan sa...

Fantastiskt!