torsdag 21 september 2017

Vad är viktigt i mitt liv?

Det kom ett brev med tre frågor och jag antar att det beror på att jag snart fyller 55. Jag blir en senior med rätt att börja lyfta tjänstepensionen. Overkligt. Fast staten, pensionsmyndigheten och alla de som förvaltar min pension vill hellre att jag fortsätter att vara anställd. Ju längre, desto bättre säger de eftersom jag får mer pension för varje år som jag lönejobbar (samtidigt som staten och andra slipper öppna plånboken). Bäst är om jag sparar ännu mer till den pension de inte vill att jag tar ut.
Men det kan faktiskt vara så att jag föredrar en lägre pension, lägre standard och färre ägodelar framför att vara anställd i många år till. När jag laborerar med pensionsuträkningarna på minpension.se är det onekligen en enorm skillnad mellan att jobba i femton år till och inte göra det. Att skatten också blir högre, är det inte många som nämner.
Så vad är viktigast i mitt liv? Pengarna eller friheten?

1 kommentar:

Maria Björkman sa...

Inte lätt det där. Svaret kan tyckas enkelt, förverkligandet en smula svårare. Men du är ju långt kommen i den här processen!