söndag 1 oktober 2017

Bokmässan 2017

Tanken var att jag skulle åkt ner till bokmässan en sväng för att hålla ett författarsamtal med Lars Lerin. Tyvärr ställdes samtalet in i sista stund p.g.a. en dubbelbokning. Nåväl, inget ont som inte har något gott med sig – jag kunde istället ägna lördagen åt att besöka olika montrar och scener och samtala med andra författare istället.

I månader har årets bokmässa skapat rubriker, fått ett antal författare att bojkotta evenemanget och lett till aternativa mötes- och utställningsplatser. Allt p.g.a. en rasistisk skittidning som inte förtjänar någon som helst uppmärksamhet.
Utanför mässväggarna försökte nazister att marschera – det gick inte så bra. Ligister och bråkstakar (givetvis av manligt kön) som smugit sig in bland motdemonstranterna försökte att provocera fram bråk – det gick inte heller så bra. Hurra för polisen som gjorde en strålande insats!
Medierna hakade givetvis på, målade upp skräckscenarion i dagar och skrämde slag på folk. Så klart – rädsla säljer klick och lösnummer. Och mitt Facebookflöde översvämmades av ännu mer uppiskad oro.

Själv höll jag mig innanför mässområdet och, precis som flertalet, påverkades inte alls av händelserna. Men det var glest i gångarna på lördagen, inga köer, inte ens till toaletterna. En tidvis avslagen mässa ...
Jag hängde en del med urtrevliga Solja Krapu, köpte böcker, umgicks med författarkollegor och branschfolk och var social i största allmänhet. Men jag vägrade Park i år, avskyr ljudnivån och trängseln där. Ett av mina bättre beslut.
Kronan på verket var den trevliga förlagsmiddagen med Norstedsgänget. Jag tycker mycket om att vara en del av förlaget. Fick under kvällen höra att Alla dessa hemligheter som pocket sålt riktigt riktigt bra under mässan. Hurra!
Klockan åtta i morse satt jag på tåget hem. Snipp snapp snut så var årets bokmässa slut.

2 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

Du var en av väldigt många som jag inte såg röken av :)

Annika Estassy sa...

Det var för att jag kom fredagkväll och du stack lördag lunch. Synd att ha missat dina framträdanden - du är ju så bra på scen! :)