söndag 31 december 2017

Nyårskrönika 2017

They always say time changes things, but you actually have to change them yourself – Andy Warhol

Ännu ett år närmar sig sitt slut. Vad tar jag med mig in i nästa, vad lärde jag mig? Kanske att lyssna inåt och våga följa min inre övertygelse istället för att göra det som förväntas av mig.

Flera folkkära skådespelare lämnade oss 2017: Michael Nyqvist, Rikard Wolff, Gösta Ekman, Björn Granath, Stig Grybe, Janne ”Loffe” Carlsson, Lars-Erik Berenett och Monica Nordquist.
Så även flera författare och journalister: Torgny Lindgren, Ulf Stark, Börge Hellström, Rosa Taikon, Bo Holmström, Zaida Catalán, John Chrispinsson och Magdalena Ribbing.
Och så musikern Sven-Erik Magnusson, medieprofilen Annie Wegelius, professorn och folkbildaren Hans Rosling och allas vår Hasse Alfredson.
Bland andra.

Privat har året präglats av fem saker: redigeringen av Gröna fingrar sökes, en stor omorganisation på jobbet, bygget av vårt franska hus, ännu en flytt och att jag sa upp mig för att från april nästa år kunna ägna mig åt mitt skrivande på heltid.

Januari
Jag börjar det nya året med att skriva klart råmanuset till det som ska bli Gröna fingrar sökes och skickar in det till förlaget. En månad som i övrigt präglas av väntan. Väntan på att få besked om jag är sjuk eller inte, på att få feedback på mitt manus och offerter på husbygget i Cerbère. Jag tänker mycket på identitet, på var jag hör hemma någonstans. På vad jag vill med livet.

Februari
Vårt franska husbygge tar form allt mer. Jag får massor av positiv feedback på mitt nya manus från förlaget och firar. Tanken på att gå över till att bli författare på heltid börjar gro. Vågar jag?

Mars
Husbygge på distans och redigering. Terrorattack i London. Jag bestämmer mig för att bli av med några trivselkilon, skaffar appen Lifesum och lägger om kosten. Vi är mycket på Vätö. Och så jobb, jobb, jobb. I ett inlägg skriver jag: "att ha två jobb sliter och det kan vara så att jag närmar mig ett vägskäl. Jag har stått vid ett antal sådana i mitt liv och känner igen känslan: en bubblande blandning av iver och ängslan. Frågan denna gång är: Hur vill jag att fortsättningen på mitt yrkesliv ska se ut?"

April
Påsken tillbringas i Cerbère, i vårt eget lilla hus. En helt fantastisk känsla! Jag blir klar med ännu en redigeringsomgång. Vi säljer vår lägenhet. Stockholm drabbas av en terrorattack och fem människor mister livet. Terrorattack i St Petersburg, 14 människor dödas. Terrorattack i Paris, en polis dödas.

Maj
Våren kommer till Norrtälje, kall och sen. Emmanuel Macron blir Frankrikes nya president, jag väntar på att få manuset i retur från förlaget. Vi trivs i Norrtälje och längtar inte tillbaka till Stockholm. Husbygget i Frankrike fortskrider, precis som bygget av vår nya Norrtäljelägenhet. En terrorattack i Manchester dödar 22 personer.

Juni
Manuset döps till Gröna fingrar sökes, vi hänger mycket på Vätö, får nycklarna till vår nya lägenhet, planerar flytten och åker till Frankrike för att fira pappas 80-års dag och ha semester.

Juli
Frankrikesommar med barnen och släkten och jag njuter av varje dag. Längtar inte alls hem till Sverige. Men hem åker vi ändå, och flyttar in i vår nya lägenhet där vi stortrivs från dag 1.

Augusti
Jag inreder vårt nya hem och redigerar. Tillbaka på jobbet drunknar jag i olika arbetsuppgifter. Jag når min målvikt och byter frisyr. Terrorråd i Barcelona, 13 personer dödas.

September
Lägenhetsfix, avslagen bokmässa, jobb, jobb, jobb. Jag fortsätter att fundera över vad jag vill med resten av mitt liv. Manusgenomgång med redaktören och jag är peppad till tusen.

Oktober
Vi åker till Cerbère och får en underbar höstvecka. Redigerar. Gröna fingrar sökes får ett omslag. Jag går en teve- och ljudboksseriekurs. Min dotter fyller 30. Jag säger upp mig från jobbet för att från den 1 april 2018 bli författare på heltid. Måste först bli klar med omorganisationen jag jobbat med så länge innan jag kliver av ekorrhjulet. Bokar en påskresa till Cerbère. Bestämmer mig för att sälja Vätö nästa år för att få ner kostnaderna och kunna bygga färdigt i Cerbère. Terrorattack på Manhattan som dödar 8 personer. En galning skjuter ihjäl 58 människor i Las Vegas.

November
En regnig höst, massor av svamp men jag hinner inte annat än att jobba och redigera. Helgerna tillbringas hemma istället för på Vätö. Vi trivs så bra i vår lägenhet och i Norrtälje, och det bara regnar ändå. Eller så är det mitt sätt att hantera den kommande separationen från en mycket älskad stuga. Svärmor bryter lårbenshalsen.

December
Jag redigerar och korrekturläser Gröna fingrar sökes in i det sista. Lämnar ifrån mig slutkorren den 18 december. På jobbet upptas min tid av medarbetarsamtal och fackliga förhandlingar. Inte en enda helg tillbringas på Vätö. Vädret fortsätter att vara dåligt. Det blir äntligen officiellt att jag sagt upp mig och jag tänker alltmer på hur mitt nya liv ska bli. Dottern råkar ut för en singelolycka. Bilen blir skrot men gudskelov klarar hon sig utan fysiska men. Vi firar en fin jul i Linköping tillsammans med barnen.
Jag andas ut och ser framtiden an med tillförsikt.

2 kommentarer:

Ebba Range sa...

Vilket fint sammandrag. Jag både gråter och ler <3

Annika Estassy sa...

Tack, Ebba. <3