måndag 29 oktober 2018

Vädret – igen

Vädret, detta ständiga väder, är idag fascinerande dåligt. Hårda vindar, regn och 6 grader varmt. 500 meter högre upp snöar det. De bybor som bott här länge ruskar på huvudet och säger att vintern kom redan i oktober i år. Annars lär februari vara den allra värsta månaden här nere, med stormvindar, till och med orkanstyrkor (250 km/h) över Roussillonslätten.

Grannar berättar för oss om mars 2010 när byn blev insnöad i tre hela dagar. Vattnet frös på sina ställen, elen försvann till och från och det gick inte att ta sig ut. Oplogade vägar, drivor på flera meter, inga vinterdäck och inställda tåg. Byborna kurade ihop sig, åt konserver och eldade i sina kaminer. Det gäller alltså att ha en kamin i reserv. Inte nödvändigtvis braskamin, gaskamin går också bra. Och så fotogen- eller gasolkök. Nu är det som sagt bara oktober och det ska bli varmare igen men vi tänker ändå införskaffa en extra värmekälla. Utifall att …

Det fantastiska dock är ljuset. Trots vädret behöver vi inte tända inomhus om dagarna, för bakom molnen står solen fortfarande högt. Att temperaturen sjunker gör oss ingenting så länge som den stiger igen efter några dagar och så länge som ljuset är kvar.

Förresten kom klinker- och kakelleveransen i morse, precis som utlovat och trots vädret. En orosfaktor mindre. I storhuset jobbar nu elektriker och plattläggarna sida vid sida och alla är vid gott mod. Jag med. För när hantverkarna är glada är också jag det!

Inga kommentarer: