måndag 31 december 2018

Nyårskrönika 2018

Vilket år det har varit! Inte trodde vi när vi skålade in 2018 att det skulle bli fullt så omvälvande som det blev. Att jag skulle gå över till att skriva på heltid och att stugan skulle säljas, det bestämdes redan hösten 2017. Men allt det andra … Jag hade inga nyårslöften men väl två mål: att bli klar med Manus 5 och att läsa mig igenom högen med olästa böcker. Ingetdera lyckades jag uppnå men det fanns goda skäl till det. Som att vi flyttade till Frankrike till exempel.

Januari
Svärmor får en stroke men återhämtar sig tack och lov även om det tar tid. Jag börjar sjunga i kör igen och räknar dagarna tills jag ska sluta på mitt jobb. Trivs bra med att bo i Norrtälje och planerar för mitt nya liv som heltidsförfattare. Vi rensar och visningsstädar stugan.

Februari
Bygget av storhuset i Cerbère fortskrider och putsen kommer på. Gröna fingrar sökes, min fjärde roman, kommer från tryckeriet och är precis lika fin som jag hoppades. Vi blir klara med städningen av stugan och fotografen kommer dit för att ta visningsbilder. Det känns i hjärteroten att behöva sälja men beslutet är fattat. Ett liv som författare innebär att vi inte kan ha både stuga i Roslagen och bygga klart i Cerbère, och dessutom äga en lägenhet i Norrtälje. Jag tecknar mig för en kontorsplats på Gammelgården i Norrtälje, jag får influensa för första gången på flera år.

Mars
Jag är trött efter flera dygn med feber, är less på kylan och längtar efter värme. Jag bjuder in till releasefest för Gröna fingrar sökes som till min stora glädje får ett fint mottagande. Min tid som anställd närmar sig sitt slut och jag längtar till påsken som ska firas i Cerbère. Stugan säljs till en barnfamilj direkt efter första visningen vilket känns bra om än vemodigt.

April
Månaden inleds i Cerbère där våren väntar. Underbart! Jag avtackas på jobbet, Gröna fingrar sökes får mycket uppmärksamhet och positiva recensioner, vi tömmer stugan. Skänker och slänger. Planerar för att ha storhuset i Cerbère inflyttningsklart till nästa påsk. Jag leder mitt sista författarsamtal och mjukstartar mitt nya liv som heltidsförfattare med att strukturera upp Manus 5. Jag tror att jag vet hur resten av året ska bli men allt förändras när T blir erbjuden ett generöst avgångsvederlag i samband med en stor omorganisation. Han tackar ja på stående fot och i samma veva bestämmer vi oss för att flytta permanent till Frankrike.

Maj
Vi lämnar över stugnycklarna till de nya ägarna. Våren kommer och maj är precis lika skön som i visan. Jag åker på skrivarläger för första gången i mitt liv. Får inte mycket skrivet men känner mig glad och inspirerad när jag åker därifrån. Jobbar vidare med Manus 5.

Juni
Planerar inför flytten till Frankrike och försäljningen av Norrtäljelägenheten. Återigen dags att rensa och visningsstäda. Jag avslutar saker – kören, bokcirkeln, styrelseuppdrag … Och skriver. Även T avslutar saker och den 30 juni gör han sin sista arbetsdag.

Juli
Den 1 juli sätter vi oss i en fullastad bil och börjar resan ner till Frankrike. Det blir en märklig månad. Varken T eller jag har semester men samtidigt ”jobbar” vi inte. Vi lägger mycket tid på att komma i ordning och landa i vårt nya liv. Samt njuta av sommaren så klart. I Sverige är det hett som i en bakugn och skogarna brinner medan vi har det lite svalare och klarar oss undan bränder.

Augusti
Jag skriver och skriver men hinner ändå njuta av vårt sydfranska liv. Pappa hälsar på ofta, vi försöker få in ADSL i huset men tröttnar och bestämmer oss för att vänta till hösten istället. Inget händer med bygget eftersom det är semestertider. Lägenheten i Norrtälje som vi städade och fejade med innan vi åkte till Frankrike säljs innan visning.

September
En hektiskt månad då vi tömmer lägenheten och löser in alla våra lån. Vi säljer och skänker så gott som samtliga möbler, och magasinerar 35 stora flyttkartonger och 18 små i väntan på att storhuset ska bli klart. Vi hjälper svärmor med hennes egen utrensning. Det känns som om vi inte gör annat än kör till återvinningen. Jag åker till bokmässan, gör ett par författarframträdanden och tar avsked av fina Norrtälje.

Oktober
Vi återvänder till Cerbère och mantalsskriver oss där. Njuter av värmen och upptäcker tjusningen med att vandra i bergen. Det regnar mycket men inte hela tiden och inte varje dag. Jag tar årets sista havsbad och jag stångas med den franska byråkratin. Firar att det är ett år sedan jag sa upp mig med att tinga en hund. Jag har ju drömt om att skaffa hund länge och det blir en irländsk terrier, precis den ras jag önskade mig och som är så svår att få tag i. Lycka. Bygget av storhuset fortskrider. Jag skriver.

November
Det vackra vädret återvänder och vi får en månad fylld av bergspromenader. Att november kan vara så härligt! Jag skriver samtidigt som jag övervakar bygget. Manus 5 får en titel och ett releasedatum. Vi bokar julresan till Sverige.

December
Första advent passerar utan att vi lägger märke till det. Vädret fortsätter att vara fantastiskt, allt är grönt och skönt. Bygget närmar sig slutet – återstår bara för rörmokaren att koppla in dusch och toalett. Flyttlasset från Sverige kommer, Ikealeveranser likaså. Vi börjar skruva ihop våra nya möbler. Gröna fingrar sökes nomineras till Storytel Awards 2019! Vi åker upp till Sverige via Montpellier och Paris och firar julen med barnen i Linköping. Vi hälsar även på svärmor en snabbis och flyger tillbaka till Paris där vi lämnat bilen. Hämtar valpen Dexter hos uppfödaren och faller pladask för Dexters glada och vänliga charm. Det är fortsatt milt och vi tillbringar nyårsaftonen hemma. Inga raketer och inga smällare, bara lugn och ro.
Det är gott att leva.

3 kommentarer:

Agneta sa...

Spännande och härlig läsning! Vilken resa ni har gjort och fortfarande gör, kul att följa dig. :)
God fortsättning!

Åsa Hellberg sa...

När kommer femman ut?

Annika Estassy sa...

Agneta - tack detsamma!
Åsa - till hösten ...