lördag 5 januari 2019

Trettondagsafton

Trettondagen i Frankrike kallas för la fête des rois – kungarnas fest (de vise männen var ju kungar) och T och jag köpte varsin lilla galette des rois på bageriet, denna goda kaka gjord av smördeg och mandelmassa som det är tradition att äta i helgen. I Spanien firar man med kortege, godisregn, särskilda mässor och med att de tre vise männen besöker sjuka barn. Vi var medbjudna av några nya franska vänner att åka över gränsen för att uppleva de spanska festligheterna, men tackade nej. Jag har inte tid, måste prioritera skrivandet.

Vi har nu varit hundägare i en vecka och varje dag med #författarhundendexter är ett litet äventyr. Vi börjar känna varandra väl vid det laget. Dexter studerar oss lika mycket som vi honom, hänger oss gärna i hasorna men har börjat förstå att vi inte försvinner bara för att han inte får följa med in till toaletten. Långsamt blir han allt självständigare. Han är förvånansvärt tystlåten fortfarande, leker utan att skälla och klappar mig med tassen när han vill ut på natten. Inte klockan två eller tre längre, utan han håller sig till femtiden. Sova i sängen får han inte, inte heller hålla till i soffan, men han är fullt nöjd med att ligga i sin bädd, bara den inte är för långt bort från oss. Han är en smart liten hund som älskar hjärngympa, promenader, hundar, nya människor och barn. Till och med katter gillar han och brydde sig inte ett dugg om att grannens Filou både morrade och fräste åt honom när vi var där igår kväll för att dricka bubbel och äta tapas. Däremot tycker han inte om när det kommer ut mänskliga röster ur mobilen. Då kastar han huvudet bakåt och ylar så det hörs genom väggar och tak.

På sätt och vis är mitt liv just nu rätt enahanda, samtidigt som det hela tiden händer saker. Jag längtar efter att bli klar med råmanuset så att jag får fixa färdigt storhuset. T har gjort allt grovjobb – idag skurade han golven – men finliret sparar han till mig. Snart kan vi flytta in. Bara badrummet blir klart ...
Är himlen verkligen så där blå? Det är den. Inte en regndroppe på flera veckor. Men vinden är kall.
Ändå blommar rosorna och jag såg igår att trädgårdsirisen slagit ut.

Inga kommentarer: