lördag 4 januari 2020

Frukost och vinterblomning

En dags fasta och en god natts sömn fick tarmarna i balans igen. I morse åt jag min vanliga frukost, den som får mig att må så bra: en smoothie gjord på mandelmjölk, frukt och färskriven ingefära, ett kokt ägg, grekisk yoghurt som jag har müsli och diverse fröer i, samt en kopp te. Efter en sån frukost står jag mig ända fram till lunch. Hos pappa var det baguetter och croissanter som gällde. Tomma kalorier som jag åt för mycket av, därav tarmhaveriet.

Blåsigt idag men fortfarande milt och solen skiner från en klar himmel. Det blommar i trädgårdarna och den första mimosan har slagit ut, två veckor tidigare än i fjol. Samtidigt är mycket avlövat: fruktträden, platanerna, robiniorna, mullbärsträden, fikonträden, mandelträden ... Och vinstockrarna så klart. Men eftersom gräset frodas och många buskar och träd är städsegröna, förblir vintern grön. Jag avskyr mörka, blöta, grå/bruna vintrar! Kyla däremot stör mig inte.

I eftermiddag ska jag och väninnan R åka till grannbyn Argelès-sur-Mer. Jag ska bl.a. handla mat till trettondagen då vänner kommer över på middag. På menyn står min fiskgryta med saffransris.
Mimosa de Nice, Mimosa d'hiver – kärt barn har många namn.
Okänd skönhet
Kamelia
Gazania krebsiana
Paradisträd även kallad Penningträd.

Inga kommentarer: