onsdag 1 januari 2020

Nyårsknönika

2019 blev ett fint år för mig personligen. Jag blev mormor och fick veta att jag även ska bli farmor. Tack vare Dexter har jag andats mängder av frisk luft och gått massor. Vi flyttade in i och inredde vårt nya hus, En sång för Hedda mötte äntligen läsarna, jag började skriva på en ljudboksserie, och även om jag ibland känt mig stressad och haft svårt med rutiner, har det blivit massor av ord skrivna. Vi hade dessutom en framgångsrikt premiärsäsong som Airnb-värdar. Så tack 2019 och välkommen 2020!

Januari
Månaden präglas av att vi blivit med Dexter och av att få klart storhuset. Flyttlasset från Sverige kommer fram som planerat, Ikea- och annan möbelleverans likaså, och i slutet av januari är storhuset inflyttningsklart. Vi får uppleva vår första vinterstorm med vindbyar upp till 180 km/tim och jag skriver som en tok på råmanuset till En sång för Hedda.

Februari
Jag håller deadline och den 7:e mejlar jag in råmanuset till En sång för Hedda till förlaget. Vi ägnar mycket tid åt att packa upp flyttlådor och komma i ordning i vårt nya hus. Våren anländer i slutet av månaden och jag börjar redigeringen av En sång för Hedda.

Mars
Grannarna bygger hus med ett himla oväsen som följd. Vi gläds åt våren och ordnar med planteringarna på våra terrasser. I övrigt ägnar jag dagarna åt att redigera och vandra. Inget ordentligt regn på flera veckor och mycket torrt i markerna.

April
Jag får tummen upp för mitt redigeringsarbete av förlaget och jobbar vidare med En sång för Hedda. Det är vår och varmt och Dexter fyller åtta månader. Gröna fingrar sökes släpps som pocket, katedralen Notre-Dame i Paris brinner. Gravida dottern och hennes O kommer på besök och firar påsk med oss. Dexter får i sig skråvet av en pärlhöna och blir riktigt dålig. Det blir till att åka in till djursjukhuset men han klarar sig utan men.

Maj
Vänner från Sverige kommer på besök. Jag redigerar vidare och Dexter sväljer en strumpa så vi får återigen åka till veterinären. Gröna fingrar sökes säljs till Danmark. Dexter får in ett vandrande ax i tassen och det blir en ny tur till veterinären. Vi tar emot våra första Airbnb-gäster, ett tyskt par, och lagom till T:s födelsedag blir jag klar med redigeringen av En sång för Hedda.

Juni
Jag börjar planera Nelly, ljudboksserien som Tidens förlag beställt av mig, och korrekturläser En sång för Hedda. Vi köper en liten båt men pappersexercisen tar så lång tid att vi aldrig hinner sjösätta den innan hösten kommer. Alltså vet vi inte om den flyter eller inte! Värmebölja och värmerekord på flera ställen i Frankrike. Varmt hos oss också men inte alls som i resten av landet, tack och lov.

Juli
Jag får grönt ljus av förlaget för min ljudboksserie. Besök av M från Sverige. Jag tar franskt båtkörkort, obligatoriskt om man har en motorbåt på över 6 hk. Sonen och hans A hälsar på några dagar. Gästhuset fullbokat hela sommaren men vi har som tur är ett gästrum också. Den 21 juli blir jag mormor till Isabelle!

Augusti
Besök av min halvbror G och hans V. Jag åker upp till Sverige och deltar på feelgoodfestivalen i Mariefred. Träffar barnbarnet Isabelle för första gången! Dexter fyller 1 år. Skriver vidare på Nelly.

September
Bestiger Le Canigou, franska Kataloniens heliga berg (2.784 m över havet). En sång för Hedda färdigtryckt. Hurra! Skriver och vandrar.

Oktober
Köper nya blommor och en paviljong till köksterrassen. Sara Danius är död. En sång för Hedda släpps och blir fint mottagen, T åker upp till Sverige.

November
Vi tar emot trevliga  och gulliga M-B, en svensk författare som jag bjudit in via Författarförbundet. Hon bor i gästhuset och stannar en vecka. Jag skickar in det jag skrivit ihop hittills av ljudboksmanuset och åker upp till Sverige. Deltar i Tidningens Skrivas feelgooddag, har möte med mina båda förlag (Tiden och Norstedts) och får träffa barn och barnbarn.

December
Smittas på vägen hem från Sverige och åker på en rejäl förkylning (min första på mycket länge) och det dröjer nästan 3 veckor innan jag är helt återställd. En sång för Hedda säljs till Norge. I Frankrike strejkas och protesteras det mot att förändra pensionssystemet. Jag får veta att jag ska bli farmor! Vi firar jul hemma bara vi två – eller snarare vi tre – men åker till T:s bror utanför Barcelona på annandagen. Nyårsafton firas med fest hos pappa i Montpellier. Snipp, snapp, snut så var det året slut!

Inga kommentarer: