fredag 7 februari 2020

Bruksanvisning om att emigrera

Ibland tänker jag att jag ska skriva en bruksanvisning om att flytta till Frankrike, och om alla bestyr som måste till. Varje gång jag läser in mig på ett ämne (nu senast fransk arvsrätt) skickar jag en tanke till Sveriges alla invandrare. Så mycket de ska ta sig igenom innan de fått grepp om det svenska systemet – utan att kunna språket dessutom.

Fransk arvsrätt skiljer sig från svensk bland annat genom att det inte finns något som heter att sitta i orubbat bo. Dessutom prioriteras barnen framför efterlevande make/maka. Alltså gäller det att fundera på hur man vill ordna det för arvingarna den dagen man dör. Bor man i ett annat EU-land kan man även skriva att man vill att svensk arvsrätt ska gälla.
Det finns svensk/franska advokater som kan hjälpa till men de vill ha tio gånger så mycket betalt som en fransk notarie för att göra det. Tack, men nej tack.

Eftermiddagens promenad gick först upp och sedan ner. Note-to-self: nästa gång jag väljer att gå nedför en bergsstig ska jag ha stavarna med mig.
På väg ner. Dexter är som vanligt ett antal steg före.

Inga kommentarer: