onsdag 20 april 2022

Deklaration, presidentval och torrhosta

Påskens fantastiska väder har ersatts med en "goute de froid" – en droppe kallt. Ett lågtryck med andra ord. Regn och åskskurar hos oss, snö i bergen. Med tanke på den extremt torra våren vi hade i fjol är åtminstone jag glad att naturens vattenmagasin fylls på ordentligt.

Förkylningen blir långsamt bättre. Efter två veckor med alla symptom man kan tänka sig har jag nu gått in i fasen irriterande torrhosta. Tröttheten håller i sig men jag har i alla fall fixat med växterna på storterrassen (köksterrassens krukor får vänta) och deklarerat. Det är tredje gången som jag gör det och även om jag hinner glömma vad vissa termer betyder från en gång till en annan, går det numera snabbt att fylla i de olika blanketterna. Återbäring eller kvarskatt räknas ut automatiskt, precis som i Sverige.

Det är mycket som är olika när det gäller fransk och svensk byråkrati men det är också väldigt mycket som påminner om varandra och följer samma sorts logik. Att båda länderna är med i EU underlättar väldigt. På söndag är det dags för den andra omgången av presidentvalet och det står mellan Macron och Le Pen. Just nu leder Macron opinionsundersökningarna men Le Pen ligger farligt nära. Tevedebatten mellan de båda i kväll blir därför avgörande. Jag håller tummarna hårt för att Le Pen ska göra lika dåligt ifrån sig som hon gjorde för fem år sedan. Macron är långt ifrån perfekt men Le Pen är en katastrof. Måtte väljarna genomskåda henne!

2 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

Så din firma är numera fransk? Är det så det måste bli? Är det komplicerat eller du kanske inte sköter det själv?

Annika Estassy sa...

Så måste det bli om jag ska ha min skatträttsliga hemvist i Frankrike. Och när man väl lärt sig är det inte krångligare än att ha en svensk enskild firma. Snarare tvärtom för eget företagande ses som någonting positivt här och man försöker att inte krångla till det i onödan.