onsdag 13 juli 2022

DNA och APS

Det är populärt med DNA-tester för att ta reda på mer om sitt ursprung har jag sett, få info om det finns härstamning från Afrika eller Asien till exempel, och sånt kan ju vara kul. I Frankrike är det dock förbjudet för privatpersoner att beställa DNA-tester. Här är det enligt lag bara läkare, forskare, polis och domstolar som får göra det. Skulle jag trotsa lagen kan det bli dryga böter, cirka 40.000 kronor! Anledningen är att Frankrike anser att testerna är integritetskränkande. Man ogillar att det inte finns någon kontroll på laboratorierna som utför dem och befarar att resultatet hamnar i kommersiella händer och används av andra än beställaren, och i fel syfte. Förbudet gäller även tester köpta on line från utländska labb. Jag nöjer mig alltså med den kunskap jag redan har om mitt ursprung – jag är en blandning av allt möjligt! 😊

Igår följde jag våra ukrainska gäster till prefekturen i Perpignan för att hjälpa dem med att återigen ansöka om ett tillfälligt uppehållstillstånd till S. J har redan fått sitt men S nekades av okänd anledning vilket varit extremt stressande för dem. Skulle de bli tvungna att packa ihop och söka sig till ett annat land? 

Efter en stunds dividerande med handläggarna, visade det sig att avslaget berodde på ett missförstånd baserat på språkförbistringar. För även om både J och S talar engelska flytande hjälper det föga när handläggarna inte gör det. Och eftersom det finns oärliga personer som utger sig för att vara ukrainska flyktingar fast de inte är det, fäller handläggarna hellre än friar om det råder minsta tveksamhet.

Det tog sin lilla tid och ett antal dokument innan vi redde ut det hela, men nu har S fått sitt APS (autorisation temporaire de séjour) och efteråt firade vi med varsin iskaffe.

Jag önskar att jag hade kunnat skriva "Slutet gott, allting gott", men kriget är tyvärr långt ifrån slut.

Inga kommentarer: