torsdag 1 december 2022

1 december ...

... redan! Första advent kom och gick obemärkt förbi. Jag har inte plockat fram julpyntet, inte ställt fram några adventsstakar, inte hängt upp en enda julstjärna och inte snurrat runt ljusslingor kring våra räcken. Inte heller har jag druckit glögg trots att det står en oöppnad flaska i skafferiet och inte bakat annat än bröd. Varför? Därför att jag inte haft lust. Däremot har vi stearin- och värmeljus lite överallt vilket räcker som stämningsskapare.

Bristen på lust att advents- och julpynta hänger förstås ihop med att vi om bara 19 dagar sätter oss på tåget för att påbörja vår tredagarsluff upp till Sverige. Vi blir kvar över nyår också och kommer med andra ord att få njuta av båda juleljus och julmat. Det ska bli härligt att få umgås med barnen och barnbarnen igen! Isabelle och Hedda är så stora nu (2,5 och 3,5 år) att de vet vad som väntar. Och äntligen ska jag få träffa lille Vincent på riktigt. Han blir 8 veckor på söndag och han ler och jollrar. Lycka!

Frågan är vad jag ägnat mig åt när jag inte julpyntat. Skrivit, förstås. I går fick jag en förfrågan om att skriva en kortroman för ljud. Tänk ändå vad fantastiskt att förlagen hör av sig med förfrågningar!

Och så fortsätter vi med våra söndagsutflykter. Det finns så otroligt mycket att upptäcka i vår närhet. Som den grekisk/romerska ruinstaden Empuriés på Costa Brava och vulkanerna i La Garrotxa, också de i Spanien.

Kylan har kommit nu och det var bara 7-8 grader utomhus i natt vilket är lägre än normalt. Å andra sidan kommer 2022 att bli det varmaste året någonsin i Frankrike. Vi gör som man gör här för att spara el när det är kallt ute: tar på oss varma tofflor och tröjor, drar ner jalusierna och drar för gardinerna när solen gått ner och sover med duntäcke. Jag brukar även lägga en filt över benen när jag sitter och skriver. På så vis kan vi ha minimalt med värme på. Vi bor dock inte i ett kylskåp och har 20 grader inomhus på dagen. Men så bor vi i ett nytt och välisolerat (med franska mått) hus, plus att solen värmer året runt här. De många soldagarna har fått oss att begära in offerter för att installera solpaneler på taket. Inte billigt men kan vi tjäna in kostnaden på fem år slår vi nog till. Återstår att se om vi får bygglovet beviljat eller inte.

Bilderna nedan är alla tagna från våra utflykter till Spanien. Först Costa Brava och Empuriés och sedan nationalparken La Garrotxa med sina gamla vulkaner som inte varit aktiva på 15.000 år.Inga kommentarer: