söndag 23 augusti 2009

En svampplockare avslöjar inte sina ställen...

Till alla intresserade kan jag meddela att trattkantarellerna börjat visa sig! Vi drog till skogs idag och kom hem med svampkorgen full av kantareller, trattisar och taggsvamp. Vi kände oss rika på något underligt vis. Grannar vi mötte undrade naturligtvis var vi hittat svampen. Lite här och lite där svarade vi svävande. Det ska till mycket innan en svampplockare avslöjar sina ställen, det är det ultimata tecknet på vänskap! Eller snarare på en generös läggning som jag tydligen inte riktigt besitter. För jag avslöjar inte gärna mina hemliga svampställen annat än till väldigt långväga gäster. I'm such a bad person.
Smyger in ett engelskt uttryck inspirerad av Anna Gavalda i Lyckan är en sällsam fågel. Fast i hennes fall är originaltexten på franska. Undrar vad de franska läsarna tycker om det? Snart har jag i varje fall läst ut boken och jag förstår inte riktigt de positiva recensionerna. Det är ju en rätt så tramsig och klyschig historia hon diktat ihop. Är dessutom trött på otyget att stoppa in tre punkter i slutet av var och varannan mening som någon slags signal att här finns en undermening, här pågår icke uttalade men likväl djupa tankar. Jag brukar själv gilla att använda ... men efter Gavaldas missbruk av dessa ska jag fortsättningsvis vara lite försiktig med det.

7 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Intressant att du inte heller gillar Gavaldas senaste, ibland känns recensioner så slentrianmässiga - vissa författare är per definition bra trots att romanen är riktigt usel. Jag tycker att hennes roman med det på svenska omöjliga och pinsamma namnet är urtråkig ... har för övrigt också varit och är kanske punkt punkt punkt-missbrukare!

Evas blogg sa...

Hahaha.....här är en till punktmissbrukare! Vår äldsta brukar klaga på alla mina punker. Och jag har försökt luska ut var mina svärföräldrar hittar sina kantareller men jag går bet.

Pia sa...

Kan inte låta bli att le lite åt uttrycket punktmissbrukare. Jag är sannerligen en sådan, men jag kanske får ta och vara lite mer sparsam med dem! ;)

Annika Estassy sa...

Jag lovar att ingen av oss kan mäta sig med Gavaldas punktmissbruk! :)
Du får smyga efter svärföräldrarna någon gång! Det finns nog inga hemligheter så välbevarade som svampställen. Möjligen låter man dem gå i arv, möjligen...

Maria Björkman sa...

Kände mig omedelbart träffad av talet om punktmissbruk... Jag älskar att använda tre punkter... Blev genast lugnad när jag läste era kommentarer, då det visade sig att vi är många... Kanske ska vi starta AP... Anonyma Punktmissbrukare...?

Har ännu inte avverkat någon Gavladabok, hemma väntar den där som jag just inte inte minns vad den heter nånting med mindre ensam. Ska läsa den vilket år som helst!

Annika Estassy sa...

Ha ha Maria! Tillsammans är man mindre ensam heter den ju. Finns även som film fast boken var bättre.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Den boken gillade jag - men inte filmen!